Op maandag schreef de Oekraïense president Zelensky op sociale media dat Rusland Oekraïense steden heeft bestookt, waarbij meer dan 170 mensen gewond zouden zijn geraakt. Bij de aanvallen kwamen volgens Zelensky ook 37 mensen om het leven, onder wie 3 kinderen.
De president stelde dat ‘Russische terroristen’ een kinderziekenhuis hadden aangevallen. We moeten Russische raketten neerhalen, aldus Zelensky.
Hij plaatste bij zijn bericht een filmpje waarin te zien is hoe een raket inslaat bij een aantal gebouwen. Data-analist Wouter Aukema heeft dat filmpje, dat door alle internationale media wordt gebruikt, bestudeerd en komt tot de conclusie dat de raketinslag die te zien is op de beelden geen raketinslag is.
Op 8 juli heeft de Oekrainse premier Zelenski een tweet geplaatst over het kinder ziekenhuis in Kiev [1]
Van de beelden wordt veel gebruik gemaakt door alle internationale media, incl. NL.
De raketinslag die te zien is op de beelden, betreft geen raket-inslag. Het beeld blijkt… https://t.co/MvtMB89sTg pic.twitter.com/1Qu5cwWuWJ
— Wouter Aukema (@waukema) July 11, 2024
De raket is er later ingeplakt
“Het beeld blijkt gemanipuleerd. De raket is er later ingeplakt,” zegt Aukema.
Met behulp van de houten strip op zijn scherm valt duidelijk te zien dat de baan van het projectiel de lensbeweging niet volgt.
Hiermee is dus feitelijk vastgesteld dat de beelden van de locatie, en het beeld van het projectiel niet op hetzelfde moment door dezelfde lens zijn vastgelegd, benadrukt Aukema.
Trucage
Hij heeft de video door meerdere experts laten analyseren. Hun oordeel is unaniem: fake.
“Dit is trucage en hiermee constateer ik dat Zelensky fake news verspreid heeft. Ik mag hopen dat onze premier Schoof zijn uitingen over dit drama niet baseert op deze beelden.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…