© afp, bbc

Er werden zaterdag schoten gelost op een campagnebijeenkomst van Donald Trump in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Daarbij kwamen één toeschouwer en de schutter om het leven, en ook Trump zelf werd geraakt door een kogel. De FBI spreekt van een moordaanslag op de voormalig president. In Amerikaanse media beschrijven getuigen wat ze gezien hebben.

Linde Schots

Vandaag om 08:17

Toeschouwer Greg Smith was een van de mensen die de aanwezigheid van de schutter meldde bij de politie, toen hij buiten de rally aan het luisteren was naar de speech van Trump. Hij zag de 20-jarige Matthew Crooks met een geweer op het dak van een gebouw vlakbij de rally.

“We zagen iemand het dak van een gebouw naast ons beklimmen. Hij had een geweer. Dat konden we duidelijk zien”, vertelt Smith aan BBC. “Ik dacht bij mezelf ‘Waarom is Trump nog aan het spreken? Waarom hebben ze hem nog niet van het podium gehaald?’ En toen hoorde ik vijf schoten.”

Op dat moment werd Donald Trump door Secret Service-agenten van het podium gehaald, maar was het kwaad al geschied. Een kogel raakte zijn oor en zijn gezicht hing vol bloed. Bij de schietpartij liet ook één toeschouwer het leven. Twee andere mensen uit het publiek zouden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht zijn.

“De politie wist niet wat er gebeurde”, gaat Smith verder. “We waren naar hem (de schutter, red.) aan het wijzen, de politie liep hier rond terwijl we zeiden ‘Hey man, er is iemand op het dak met een geweer’”. Hij zegt dat hij drie of vier minuten geprobeerd heeft om de politie te wijzen op het gevaar, maar dat de schutter voor de autoriteiten waarschijnlijk niet zichtbaar was door de buiging van het dak.

Smith spreekt van een gebrek aan beveiliging op de rally. “Waarom staat er geen Secret Service op alle omliggende daken?”, vraagt hij zich af. “Het is securityfout. 100 procent een gebrek aan beveiliging.”

Later zag Smith ook hoe agenten de schutter neerschoten. “Ze klommen op het dak met hun geweren op de schutter gericht en zorgden ervoor dat hij dood was. En dat was het. Toen was het voorbij.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....