Foto: Voorburg (Unsplash/Reina Yoshida)
In 2026 gaat er iets gebeuren waar iedereen last van zal krijgen, waarschuwt ex-accountant Remco Coerman in een filmpje op sociale media.
Een gemeente krijgt het grootste deel van haar geld uit het gemeentefonds. Dat komt vanuit Den Haag. Een ander deel komt uit de gemeentelijke lasten en heffingen. Vanaf 1 januari 2026 gaat de bijdrage uit het gemeentefonds dramatisch naar beneden, weet Coerman. Er gaat vanuit het Rijk veel minder geld naar de gemeente.
De kosten die gemeenten maken, zijn niet lager. Sterker nog: ze krijgen steeds meer taken vanuit Den Haag, maar ze krijgen daar geen geld voor. En vanaf januari 2026 nog veel minder geld.
Remco Coerman over stijging gemeentelijke lasten per 1-1-2026: “Vanaf 1 januari 2026 gaat de bijdrage uit het gemeentefonds van de overheid dramatisch omlaag. Er komt vanuit de overheid veel minder geld naar de gemeenten. Maar de kosten van de gemeente zijn niet lager. Steker… pic.twitter.com/kBzVlDb9H1
— Kees (@Kees71234) July 15, 2024
(Video verwijderd? Klik hier…)
Dat is wat jullie keihard gaan merken
Wat moet een gemeente dan doen om de begroting rond te krijgen? De andere bron van inkomen verhogen, aldus Coerman. De gemeentelijke lasten, heffingen en leges.
“Dat is wat jullie keihard gaan merken,” zegt hij.
Coerman heeft de afgelopen jaren veel voor gemeenten gewerkt en laat weten dat er al plannen zijn. “Wat gaan ze doen. In sommige gemeenten gaat de ozb verdubbeld worden. Reken op een verdubbeling tot een verdrievoudiging van de gemeentelijke lasten per 1 januari 2026.”
Het gaat faliekant de verkeerde kant op
Hij voegt toe dat de wet zodanig is aangepast dat dit mag. “Nood breekt wet en voor gemeenten ontstaat er een noodsituatie. Des te meer reden: kun je het land uit, vertrek, mensen. Echt, je moet hier niet meer blijven. Het gaat faliekant de verkeerde kant op.”
Vanaf 2026 gaat er 2,5 miljard euro minder van het Rijk naar de gemeenten. Merk op: het gaat hierbij om beleid van het vorige kabinet. Ruim 200 van de 342 gemeenten kampen vanaf 2026 met grote financiële tekorten.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…
Er zijn dingen welke ik absoluut niet begrijp. We zagen in 2008 dat ook IJsland een dipje had en met dat dipje verdwenen
miljoenen euro’s welke Nederlandse gemeenten daar “gestald” hadden. Nu is het natuurlijk goed dat gemeenten een “potje” opzij zetten voor eventuele “magere” jaren. Maar zoveel geld over hebben en toch maar ieder jaar weer kosten verhogende maatregelen op te leggen aan hun burgers, vind ikzelf ronduit misdadig! Ik heb helemaal nooit de volgende woorden gehoord;” Geachte burgers omdat de gemeentekas uitpuilt van het geld en we daardoor gedwongen werden enig geld in het buitenland op rente vast te zetten hebben wij, de burgermeester en wethouders besloten om dit jaar geen verhogingen van belastingen en of gemeentelijke diensten
door te voeren. Terwijl dus voor miljoenen aan gemeenschaps geld opzij kunnen worden gezet, word er ieder jaar weer de belastingen en gemeente diensten verhoogt!