Lost Dogzzz deelde het nieuws nu op haar sociale media. De hondenopsporingsdienst doet meteen een oproep naar een gezin dat bereid is om de hond tijdens zijn revalidatie op te vangen. De hond, die de naam Lucky kreeg omdat hij in zekere zin zo veel geluk heeft gehad, werd op 15 juli geopereerd bij de dierenarts. Hij had zijn heup uit de kom, gewrichten gescheurd en een ijzertekort. Niks waarvan hij niet kan genezen. De operatie is alvast geslaagd.

Op 18 juni kreeg Lost Dogzzz van een weggebruiker de melding dat er een hond op de E313 ter hoogte van Viersel was aangereden en de velden inliep. “Het dier had een tik tegen de bil gekregen, was twee keer rond zijn as gedraaid en was vervolgens een uur in de wei blijven liggen. Ook de politie werd verwittigd”, vertelt vrijwilliger Cindy Van Mullem. “Toen we arriveerden, schoot hij direct in vluchtmodus. We zijn tot ’s nachts blijven zoeken, maar tevergeefs.” (Lees verder onder de foto’s)

De hond de eerste keer op de camera op 10 juli.© Lost Dogzzz

Het dier doolde drie weken gewond door de Vierselse beemden en weilanden.© kma

Wekenlang was de ‘spookhond’ van de radar verdwenen. Tot een dikke week geleden een ongeval met drie wagens gebeurde op de brug over het Albertkanaal in Viersel, waarbij een wit hondje ontsnapte. De politie en familie deden een oproep om uit te kijken naar Pippa, zoals het diertje heette. Net op dat moment plaatste iemand op de Facebookgroep ‘Ge zijt van Viersel’ een oproep over een loslopende beige chowchow-achtige hond in de velden achter de gemeentelijke visvijver.

Even werd aan Pippa gedacht, maar het dier voldeed niet aan de beschrijving en Pippa dook vrij snel weer op. Lost Dogzzz legde zo de link met de melding van 18 juni, wat zou betekenen dat het dier al drie weken gewond rondzwierf.

“De koeien gaven hem het finale zetje en duwden hem in de kooi, alsof ze wisten dat wij zouden helpen. Dat was heel bijzonder”

Cindy Van Mullem

Vrijwilliger Lost Dogzzz

De hondenspeurders zakten opnieuw naar Viersel af, waar ze via een boer vernamen dat de hond al een tijdje ongrijpbaar tussen zijn koeien doolde. “Op een gegeven moment merkte de boer dat zijn koeien zich anders gedroegen. Ze stonden in een kringetje rond iets bruins dat op de grond lag. De boer vond het ook heel erg om te zien. De hond was al sterk vermagerd”, zegt Cindy.

Dat dier mag hier niet sterven op die manier, zei de boer.” De kudde beschermde de hond. “Als de boer erbij was, mochten we de hond naderen. Ik zag een traan in zijn ogen blinken, van de pijn, denk ik. Eén keer gingen we zonder de boer en beschermden die koeien de hond”, vertelt Cindy.

“We hebben eerst eten in de vangkooi gelegd, terwijl die op non-actief stond, om de hond te laten wennen. Na vier dagen wacht houden kon het dier op 11 juli worden gevangen. De koeien gaven hem het finale zetje en duwden hem in de kooi, alsof ze wisten dat wij zouden helpen. Dat was heel bijzonder.” (Lees verder onder de foto)

Het gaat om een soort akita inu met platte snoet die uit het buitenland afkomstig is, met foutief geregistreerde chip.© Lost Dogzzz

De koeien staan geïnteresseerd te kijken hoe de hond is gevangen.© kma

Gesjoemeld

Het is sterk dat een hond zo lang gewond overleeft, zonder eten. “Hij was wel sterk vermagerd, woog nog maar 21 kilo, terwijl zo’n dier normaal 35 kilo moet wegen”, vertelt Cindy. Lost Dogzzz bedankt de lieve boer voor de samenwerking en de politie. De chip bleek niet correct geregistreerd, waardoor de eigenaar – die ook al die tijd niets van zich liet horen – niet opspoorbaar is.

“We vrezen dat ermee gesjoemeld is. Volgens de chip zou het om een 2-jarige chowchow gaan, maar het is duidelijk een mengeling. Er stond ‘export’ op de chip, wat betekent dat de hond geëxporteerd werd op het moment, wat allemaal vreemd is.”

Lost Dogzzz zal de dierenartskosten die oplopen tot 1.700 euro dragen, maar zoekt nu een gezin of persoon waar de hond in alle rust kan revalideren na de operatie. Dat lukt niet in een asiel. En wie weet waar hij een forever home vindt, al kan dat de volgende stap zijn. Lucky gedraagt zich heel lief en is dus zeker mensen gewend.

info@lostdogzzz.be

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....