In Italië zijn tientallen tonnen namaakolijfolie in beslag genomen. Olie die het etiket droeg van dure ‘extra vierge’ olie, ook al was ze helemaal niet van olijven gemaakt. En het is niet de eerste keer dat de politie zo’n vondst doet.
De Italiaanse autoriteiten hebben in totaal 71 ton van een “olieachtige substantie” in beslag genomen, waarvan 42 ton in dozen was verpakt en klaar was om te worden verkocht als Italiaanse extra vierge olijfolie, zegt de Italiaanse politie. Alles samen goed voor zo’n 900.000 euro.
Zeven personen zouden verantwoordelijk zijn voor de namaakgoederen. De politie beschuldigt hen onder meer van criminele samenzwering, vervalsing van levensmiddelen en fraude. Ze zijn aangehouden.
Tijdens de operaties werden verschillende loodsen doorzocht die door de verdachten werden gebruikt. Naast de namaakolie werd ook de apparatuur die gebruikt werd voor de verpakking en distributie in beslag genomen. Daarbij ook 1.145 accijnszegels en etiketten waarop staat dat de olie ‘extra vierge’ is, waardoor het voor consumenten haast niet te zien is dat het om valse olie ging.
Niet eerste keer
Het is trouwens niet de eerste keer dat criminelen knoeien met olijfolie. Europol ontmantelde eerder dit jaar een grote bende die olie van slechte kwaliteit er liet uitzien als ‘extra vierge’ olijfolie door er chlorofyl, bètacaroteen en sojaolie aan toe te voegen. Zo hoopten ze de olie met veel winst te verkopen. En ook de Spaanse politie legde al beslag op een partij van 150.000 liter.
Het gesjoemel heeft alles te maken met de prijs van olijfolie die fors gestegen is, met wel 30 procent volgens de FOD Economie. Oorzaak: minder goede oogsten en dus minder aanbod. Het zijn die hoge prijzen die oplichters op ideeën brengen om grote winsten te maken. En restaurants spelen het spel vaak mee.
LEES OOK. Olijfolie nooit eerder zo duur, en beterschap lijkt niet in zicht
Zo ontdekte de Italiaanse politie in een vijftigtal restaurants in Rome valse olijfolie, gemaakt op basis van zaadolie en op smaak gebracht met onder meer bètacaroteen, een stof die voorkomt in gele of oranje vruchten. Aan een spotprijs van 3 euro per liter kochten zo’n 50 restauranthouders olijfolie met het label ‘extra vierge, gemaakt in Italië’. Dat het in Italië werd geproduceerd klopte, maar verder was de olie helemaal niet gemaakt van olijven.