© put

De overheidsinvesteringen in België bedroegen 2,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2022. Zonder extra inspanningen zal het land de eigen investeringsdoelstellingen – 4 procent van het bbp tegen 2030 – niet halen. Dat staat in een rapport van de Studiecommissie voor Overheidsinvesteringen, die voor het eerst de overheidsinvesteringen in kaart bracht.

Bron: BELGA

De overheden investeerden 15,3 miljard euro in 2022, wat in dat jaar zo’n 2,7 procent van het bbp bedraagt. Dat geld gaat naar zaken zoals onderwijs, defensie, openbare orde en vervoer. Twintig jaar geleden lagen de overheidsinvesteringen nog een stuk lager, op 2 procent van het bbp.

Bij ongewijzigd beleid is het investeringsniveau onvoldoende om de doelstelling van 4 procent van het bbp tegen 2030 te bereiken. Die doelstelling werd door de regering van premier Alexander De Croo vooropgesteld. De Studiecommissie voor Overheidsinvesteringen verwacht dat de overheidsinvesteringen dit jaar zullen pieken op 3,1 procent van het bbp, om nadien weer te dalen tot 2,8 procent bbp in 2029.

Aan de andere kant liggen de overheidsinvesteringen net hoog genoeg – gemiddeld 2,8 procent van het bbp over vier jaar – om te voldoen aan de minimumvereisten van het Europese begrotingskader. Dat is belangrijk om de sanering van de begroting te kunnen spreiden over zeven jaar in plaats van vier.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan kop

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest investeert het meest, uitgedrukt in percentage van de ontvangsten: 10,8 procent. Dan volgt Vlaanderen met 8,4 procent, in het Waals gewest is dat 4,2 procent.

Vergeleken met de buurlanden liggen de investeringen in België lager op het vlak van zowel defensie, milieubescherming als huisvesting en collectieve uitrusting, zoals verlichting en watervoorziening. Onderzoek en ontwikkeling wordt dan weer “relatief sterk ondersteund”.

De Studiecommissie voor Overheidsinvesteringen pleit onder meer om de informatie rond investeringen te centraliseren en de gegevens van de verschillende overheidsniveaus beter te harmoniseren.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....