© Maarten De Bouw

De festivalzomer gaat van het ene uiterste naar het andere. Komend weekend schijnt de zon boven Tomorrowland en stijgt het kwik naar 30 graden. Maar er is ook kans op storm. Hoe pakt de organisatie dat aan?

Graspop deed het in de modder, op Rock Werchter speelde de zon verstoppertje en nu maakt Tomorrowland zich klaar voor tropisch weer. Tijdens het eerste festivalweekend worden maxima voorspeld tot 30 graden en blijft het op vrijdag en zaterdag droog. Blotebastenweer, dus, wat bij veel bezoekers op gejuich zal worden onthalen.

Maar warm weer betekent ook extra werk voor de hulpdiensten. En na de hitte trekt in de nacht van zaterdag op zondag een onweerszone over het land, wat slecht nieuws is voor de kampeerders op Dreamville. Volgens sommige weermodellen kan het lelijk gaan stormen. Toch maakt de organisatie zich geen zorgen.

“We hebben een weerman die ons constant ‘up to date’ houdt van de weersomstandigheden”, zegt woordvoerder Debby Wilmsen. “Er zijn uiteraard verschillende noodplannen en scenario’s uitgewerkt. Dat is elk jaar zo, voor zowel regen als zon. Het weer heb je nu eenmaal niet in de hand, dus je kan je enkel proberen voor te bereiden op wat komt.” (Lees verder onder de foto)

Ook vorig jaar wisselden zon en regen elkaar af op Tomorrowland.© Maarten De Bouw

Geen hagelkanonnen meer

In het verleden zette Tomorrowland hagelkanonnen in om donderwolken te verdrijven – want regen is het laatste wat je wilt met een hoofdpodium in een vallei. Toen deed onder meer weerman Frank Deboosere het gebruik ervan af als onzin. “Hagelkanonnen hebben we al jaren niet meer”, zegt Wilmsen. “We monitoren de weerssituatie vanuit het Event Control Center (ECC), dat de veiligheid op het terrein opvolgt.”

De laatste dag van het eerste festivalweekend belooft frisser en wisselvalliger te worden, met kans op buien. De maxima schommelen dan wel nog tussen 19 en 23 graden.(dvg)

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....