© AP

De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken informatie gekregen over een Iraans plan om oud-president Donald Trump te vermoorden, meldt nieuwszender CNN. Het lijkt er niet op dat dit plan iets te maken heeft met de aanslag op Trump van afgelopen zaterdag.

Vandaag om 07:33

CNN sprak met meerdere mensen die kennis zouden hebben over de informatie. Volgens de zender heeft de Secret Service, de veiligheidsdienst die verantwoordelijk is voor de beveiliging van Trump, naar aanleiding van de informatie maatregelen genomen. Desondanks kon Trump, ook Republikeins presidentskandidaat, zaterdag beschoten worden tijdens een campagnebijeenkomst. Hij werd geraakt aan zijn oor. De schutter werd doodgeschoten. De Secret Service heeft veel kritiek gekregen na die schietpartij.

Het is onduidelijk of het campagneteam van Trump op de hoogte was van de Iraanse dreiging. De Secret Service heeft Trump volgens CNN wel meermaals geadviseerd om geen rally’s te organiseren in openlucht, omdat die moeilijk te beveiligen zijn.

Iran heeft geregeld uitgesproken wraak te willen nemen voor de moord op generaal Qassem Soleimani. Hij kwam in 2020, tijdens Trumps presidentschap, om bij een Amerikaanse droneaanval in Bagdad. Eerder kwam al eens een Iraans plan aan het licht om John Bolton om te leggen. Hij was destijds de nationale veiligheidsadviseur van Trump.

Het ontkent echter plannen te hebben om de Amerikaanse oud-president Donald Trump om te leggen. De Iraanse VN-missie noemt de beschuldigingen “ongefundeerd en kwaadaardig”. De afvaardiging benadrukt wel dat Trump een “crimineel” is, die “vervolgd en gestraft” moet worden voor de moord op Soleimani.

Aankomende zaterdag houdt Trump weer een campagnebijeenkomst. De komende manifestatie is in Grand Rapids in de Amerikaanse staat Michigan, maakte zijn campagneteam bekend. Ook zijn beoogde vicepresident, running mate J.D. Vance, zal er spreken.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....