© AP

Ook woensdag nog vindt de Amazon Prime Day plaats. Dat zijn, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, twee dagen waarop je enorme koopjes kan doen op het onlineplatform. Maar uit een rapport blijkt nu dat die superdeals tot gevaarlijke situaties leiden voor het personeel.

Vandaag om 17:35

De Prime Day vindt dit jaar plaats op 16 en 17 juli. Tijdens die dagen kunnen Prime-leden serieuze koopjes doen. Verschillende producten staan in de aanbieding met hoge kortingen. Logisch gevolg: er worden heel wat producten besteld op korte tijd, waardoor de werkdruk in de fabrieken opeens velen malen hoger ligt.

Die enorme piek in verkopen – en dus ook de werkdruk – zorgt voor onveilige situaties, volgens een nieuw rapport van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Gezondheid, Onderwijs, Arbeid en Pensioenen. Dat rapport werd maandag gepubliceerd en legt de “extreem onveilige omstandigheden in Amazon-magazijnen” bloot.

De commissie werd geleid door Democratisch senator Bernie Sanders. Het rapport spreekt over een “extreem hoog volume” aan werk en “intense druk om veel uren te werken en veiligheidsrichtlijnen te negeren”. Vergelijkbare situaties zouden plaatsvinden tijdens de feestdagen, wanneer er ook veel pakketjes op korte tijd besteld worden.

Meer ongevallen

Het aantal ongevallen lag volgens het rapport tijdens de Prime Day van 2019 beduidend hoger dan het gemiddelde. Het aantal geregistreerde verwondingen lag op 10 per 100 werknemers, meer dan het dubbele van het gemiddelde in de Amerikaanse opslag- en distributiesector. Vaak gaat het om lichte verwondingen zoals kneuzingen en snijwonden, maar soms ook om ernstige verwondingen zoals hersenschuddingen.

Tijdens de Prime Day worden gigantisch veel pakjes verwerkt bij Amazon.© AP

“Amazon moet stoppen werknemers voorbij hun grenzen te pushen”, schreef Sanders vorig jaar in een brief naar Amazon-CEO Andy Jassy. “In zijn eindeloze jacht op winst offert Amazon de lichamen van werknemers op onder de constante druk van een bewakingssysteem dat onmogelijke werktijden afdwingt. Wanneer werknemers gewond raken, biedt Amazon minimale medische zorg.”

“Eenzijdig, vals verhaal”

Volgens Kelly Nantel, woordvoerder van Amazon, is het rapport met een korreltje zout te nemen. “We hebben meegewerkt aan dit onderzoek, inclusief het verstrekken van duizenden pagina’s aan informatie en documenten”, zei ze tegen ABC News. “Maar helaas negeert dit rapport – dat niet met ons is gedeeld voordat het werd gepubliceerd – onze voortgang en schetst het een eenzijdig, vals verhaal met slechts een fractie van de informatie die we hebben verstrekt.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....