“Er zijn 49 inbraken geweest sinds 20 mei”, zegt Ola Österling, woordvoerder van de Zweedse politie. Ze voegt eraan toe dat het echte aantal waarschijnlijk nog hoger is, een deel is mogelijk niet geregistreerd.
De inbrekers richten zich op appartementen in het centrum van Stockholm en gebruiken salpeterzuur om het slot te forceren. Salpeterzuur is een zeer bijtende chemische stof die metalen aantast. Volgens Monica Krüger van de Zweedse politie spuiten de inbrekers het zuur met een pipetje in de cilinder van het slot.
Het chemische proces maakt geen geluid, maar verspreidt wel een sterke geur. Het zorgt ervoor dat een slot gemakkelijker kan geopend worden. Zonder te breken, zonder lawaai te maken. Al voegt Krüger er aan toe dat het niet bij alle sloten werkt.
“Er zijn de afgelopen twee jaar soortgelijke inbraken gepleegd in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Portugal maar ook in België”, zegt Krüger. Vermoedelijk gaat het om een rondtrekkende dievenbende, vandaar dat Europol mee op de zaak zit.
Maar uit een rondvraag bij politiediensten in ons land blijkt dat er geen gevallen bekend zijn. “Als het effectief het werk is van rondtrekkende benden, komen we wellicht nog wel aan de beurt”, zo luidt het bij de Brusselse politie.
Vorig jaar werden wel twee inbrekers beticht van 41 inbraken in Oost- en West-Vlaanderen. Zij hadden een flesje salpeterzuur op zak. Maar dat diende niet op deuren te openen maar om juwelen te testen of het wel echt goud was.
Wel onder meer in Berlijn en in Frankrijk, waar al een bende is opgepakt, zijn tientallen feiten bekend.
Schade
In Duitsland zijn er gevallen gemeld in Berlijn maar ook in en rond steden als Hamburg en Dresden. “Daders kiezen meestal oudere appartementen uit, omdat die nog geen veiligheidssloten hebben”, zegt de Duitse Kriminalpolizei dat eerder al waarschuwde dat het geen broodjeaapverhaal is. Maar, zo voegden ze er ook aan toe, het trucje met salpeterzuur lukt lang niet altijd. Vaak geraken daders toch niet binnen maar is er wel veel schade aan de deur.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Zakarya Lebachichi is slotenmaker in Parijs. “Het slot is na zo een inbraak met salpeterzuur vaak volledig opgelost”, zegt hij. Zelfs veel veiligheidsdeuren, behalve de zeer dure, zijn er niet tegen bestand.
In de regio Île-de-France zijn er tientallen feiten bekend. Maar ook in de rest van Frankrijk. Volgens Lebachichi kan het slot, eens het in contact gekomen is met salpeterzuur, in minder dan een minuut worden geopend maar zitten de bewoners nadien met grote kosten. Niet alleen de buit die de inbrekers meenemen, ook het slot en vaak zelfs de deur moet worden vervangen. Hoe krachtig het zuur is, bewijst vaak de sporen op de deurmat. Die vertoont meestal grote gaten, letterlijk doorgebrand door het salpeterzuur dat werd gemorst.
Zware brandwonden
Bij het Antigifcentrum wijzen ze op de gevaren van salpeterzuur, dat een doordringende, verstikkende geur heeft en ernstige brandwonden kan veroorzaken. Daarom is men in de industrie verplicht om chemisch bestendige handschoenen te dragen wanneer er mee wordt gewerkt.
Blijft de vraag hoe inbrekers er aan geraken. “Het product dat wordt gebruikt door inbrekers is fel geconcentreerd en mag niet aan particulieren worden verkocht. Maar tegenwoordig is bijna alles te koop voor wie zijn weg kent”, klinkt het bij de Franse gendarmerie.