© REUTERS

Barcelona wil de toeristenbelasting “substantieel” verhogen voor cruisepassagiers die de stad minder dan twaalf uur bezoeken. Dat zegt de burgemeester in een interview.

Vandaag om 11:49

De burgemeester van Barcelona, Jaume Collboni, zegt in de krant El Pais dat cruisepassagiers meer zullen moeten betalen als ze zijn stad bezoeken. Nu bedraagt de toeristenbelasting voor cruisepassagiers die een tussenstop maken 7 euro per dag. “We gaan voorstellen om de belasting voor cruisepassagiers die een tussenstop maken substantieel te verhogen”, zegt Collboni. Een concreet bedrag wilde hij niet noemen.

“Bij cruisepassagiers die een tussenstop maken is sprake van intensief gebruik van de openbare ruimte zonder enig voordeel voor de stad en een gevoel van bezetting en verzadiging. We willen toerisme dat respect heeft voor de bestemming.” Volgens Collboni zouden toeristen, en niet de lokale belastingbetalers, moeten betalen voor lokale projecten zoals airconditioning in scholen.

Betogers protesteerden begin juli voor Casa Gaudi in Barcelona tegen het massatoerisme in de stad© Getty

Collboni kondigde vorige maand ook al aan dat de stad tegen 2028 de verhuur van appartementen aan toeristen zal verbieden, een drastische stap om de stijgende huisvestingskosten in toom te houden en de stad leefbaar te maken voor de bewoners.

Protesten tegen toeristen

De afgelopen weken organiseerden activisten protesten in populaire vakantiebestemmingen in heel Spanje, zoals Palma de Mallorca, Malaga en de Canarische Eilanden. Ze hekelen dat toeristen de kosten voor huisvesting opdrijven, waardoor bewoners niet meer in de stadscentra kunnen wonen.

Zondagavond staat er weer een protest gepland in Palma de Mallorca, de hoofdstad van het grootste eiland van de Balearen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....