Na twaalf jaar stopt de culinair recensent van de The New York Times, omdat hij zich zorgen maakt over zijn gezondheid.

Vandaag om 15:52

“Het eerste dat je leert als culinair recensent? Niemand wil je horen klagen over je baan”, schrijft Pete Wells. Veel mensen waren jaloers op zijn job. Jarenlang werd hij betaald om in de beste restaurants te gaan eten, maar nu heeft hij er genoeg van. In The New York Times legt hij in een column uit waarom.

In zijn jaren als culinair recensent heeft Wells ongeveer vijfhonderd recensies geschreven. Daarvoor bezocht hij elk restaurant drie keer, meestal vergezeld door drie andere mensen. Hij at dus zeer veel en zeer uitgebreid, vaak met alcohol erbij. Na een doktersbezoek besefte Wells dat hij zijn leven in een andere richting moest sturen.

LEES OOK. Hoofdinspecteur Michelin gaat met pensioen én maakt zichzelf eindelijk bekend: “In populair restaurant in Brugge lag een enveloppe met geld voor me klaar”

“Mijn waarden waren over de hele lijn slecht”, schrijft Wells. “Mijn cholesterol, mijn bloedsuikerspiegel en bloeddruk waren veel slechter dan ik had verwacht. Ik was technisch gezien zwaarlijvig. Ik wist dat ik mijn leven moest veranderen.”

Kleine hapjes

Voor zijn beslissing sprak hij ook met andere recensenten over de gezondheidseffecten. “Het is waarschijnlijk de ongezondste job in Amerika”, zei Adam Platt, die 24 jaar recensies schreef voor New York Magazine. “Ik voel de effecten nog altijd. Ik werd verslaafd aan suiker. Je drinkt te veel. Je eet misschien wel vier keer per week rijke maaltijden. Dat is voor niemand goed, ook al ben je gebouwd als een gigantische brahmaanse stier zoals ik.”

Van enkele vrouwelijke collega’s hoorde Wells dat zij hun bord vaak niet leeg aten. “Ik neem gewoon kleine hapjes van dit en dat, ik eet nooit een bord leeg op restaurant”, reageerde Christiane Lauterbach, die meer dan veertig jaar restaurants recenseerde voor Atlanta Magazine. “Als ik dat deed, zou ik 136 kg wegen.”

LEES OOK. Wat voor Michelin absolute top is, is voor foodies en hipsters te gewoon: waarom The Jane wel in wereldranglijst van restaurants staat

Invloedrijk

Wells blijft wel bij The New York Times werken, in welke functie is nog niet bekend. Ook wie hem zal vervangen, is nog niet duidelijk. De job wordt beschouwd als de meest invloedrijke positie voor een culinair recensent in de VS, schrijft The Washington Post. Wells was iemand die een restaurant kon maken of kraken.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....