© REUTERS

Voormalig Amerikaans president Barack Obama heeft in een reactie het opgenomen voor Joe Biden, die een stap terug zet uit de presidentsverkiezingen. Maar hij spreekt geen expliciete steun uit voor Kamala Harris als een mogelijke nieuwe presidentskandidaat.

Vandaag om 21:57

“Joe Biden is een van Amerika’s meest invloedrijke presidenten geweest en ook een dierbare vriend en partner voor mij”, schrijft Obama over zijn voormalige vicepresident. “Vandaag worden we er ook weer aan herinnerd dat hij een patriot van de hoogste orde is”, schrijft hij. “Zestien jaar geleden, toen ik mijn zoektocht naar een vicepresident begon, wist ik van Joe’s opmerkelijke carrière in de publieke sector. Maar wat ik nog meer ging bewonderen was zijn karakter – zijn diepe empathie en zuurverdiende veerkracht; zijn fundamentele fatsoen en zijn geloof dat iedereen telt.”

“Sinds zijn aantreden heeft President Biden dat karakter keer op keer getoond. Hij heeft geholpen een einde te maken aan de pandemie, miljoenen banen gecreëerd, de kosten van medicijnen op voorschrift verlaagd, het eerste grote wetsvoorstel over wapenveiligheid in 30 jaar aangenomen, de grootste investering in de geschiedenis gedaan om de klimaatverandering aan te pakken en gestreden voor het recht van werkende mensen om zich te organiseren voor eerlijke lonen en uitkeringen. Internationaal herstelde hij het aanzien van Amerika in de wereld, blies de NAVO nieuw leven in en mobiliseerde de wereld om op te staan tegen de Russische agressie in Oekraïne.”

“Meer dan dat, president Biden heeft ons weggeleid van de vier jaar van chaos, leugens en verdeeldheid die de regering van Donald Trump hebben gekenmerkt. Door zijn beleid en zijn voorbeeld heeft Joe ons herinnerd aan wie we op ons best zijn – een land dat toegewijd is aan ouderwetse waarden zoals vertrouwen en eerlijkheid, vriendelijkheid en hard werken; een land dat gelooft in democratie, de rechtsstaat en verantwoordelijkheid; een land dat erop staat dat iedereen, wie ze ook zijn, een stem heeft en een kans op een beter leven verdient.”

“Deze uitstekende staat van dienst gaf President Biden het volste recht om zich kandidaat te stellen voor herverkiezing en het werk af te maken dat hij is begonnen. Joe begrijpt beter dan wie ook wat er op het spel staat in deze verkiezing – hoe alles waar hij zijn hele leven voor heeft gevochten, en alles waar de Democratische Partij voor staat, in gevaar komt als we Donald Trump weer toelaten in het Witte Huis en de Republikeinen de controle geven over het Congres.”

“Ik weet ook dat Joe nooit een gevecht heeft opgegeven. Dat hij naar het politieke landschap kijkt en besluit dat hij de fakkel moet doorgeven aan een nieuwe kandidaat is zeker een van de moeilijkste in zijn leven. Maar ik weet dat hij deze beslissing niet zou nemen als hij niet geloofde dat het goed was voor Amerika. Het is een bewijs van Joe Bidens liefde voor het land – en een historisch voorbeeld van een echte publieke dienaar die opnieuw de belangen van het Amerikaanse volk boven zijn eigen belangen stelt.”

“We zullen de komende dagen onbekende wateren bevaren. Maar ik heb er buitengewoon veel vertrouwen in dat de leiders van onze partij in staat zullen zijn om een proces op gang te brengen waaruit een uitstekende kandidaat naar voren komt. Ik geloof dat Joe Bidens visie van een genereus, welvarend en verenigd Amerika dat iedereen kansen biedt, volledig tot zijn recht zal komen op de Democratische Conventie in augustus. En ik verwacht dat ieder van ons bereid is om die boodschap van hoop en vooruitgang uit te dragen tot in november en daarna.”

“Op dit moment willen Michelle en ik alleen onze liefde en dankbaarheid uitspreken voor Joe en Jill omdat ze ons zo bekwaam en moedig hebben geleid in deze gevaarlijke tijden – en voor hun toewijding aan de idealen van vrijheid en gelijkheid waar dit land op is gebaseerd.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....