© BELGA

Dat federaal formateur Bart De Wever (N-VA) en de vijf onderhandelende partijen zwaar willen inzetten op hervormingen, is bekend. Maandag kwamen ze overeen dat die hervormingen ook budgettair veel moeten opleveren.

Farid El Mabrouk

Een sociaal-economische relanceregering. Dat moet Arizona – de naam voor de combinatie van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés – uiteindelijk worden. Formateur De Wever plakte twee weken geleden niet alleen het etiket op de ploeg om de Vlaamse socialisten te overtuigen mee aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. De Wever en co zijn ook echt van plan om zwaar te focussen op hervormingen, iets wat “Vivaldi onvoldoende heeft gedaan”.

LEES OOK. Eerste echte politieke confrontatie in federale regeringsonderhandelingen op til, en de druk is meteen hoog

Het moet overigens ook van Europa. Tegen 20 september dient ons land een plan in te dienen waarin het duidelijk maakt hoe het de slechte budgettaire situatie gaat rechttrekken. Dat moet op vier jaar tijd gebeuren, maar indien er ook voldoende hervormingen worden doorgevoerd, kan het ook over zeven jaar worden gespreid. Dat scheelt een slok op een borrel. (Lees verder onder de foto)

Federaal formateur Bart De Wever (N-VA), die woensdag weer verslag moet uitbrengen bij koning Filip.© EPA-EFE

Maandag kwam de centrale werkgroep van de federale onderhandelaars – met de formateur en de partijvoorzitters – overeen dat de hervormingen ook budgettair een flinke impact moeten hebben. De helft van de inspanningen om het gat in de begroting te verkleinen, moet van die hervormingen komen. De andere helft van besparingen of nieuwe belastingen.

Geld in het laatje

Bij de regering-De Croo gold een andere regel. Bij de opmaak van de begroting diende een derde van besparingen, een derde van nieuwe belastingen en nog eens een derde van andere maatregelen te komen, zoals de strijd tegen de fiscale fraude. Arizona rekent dus voor 50 procent op hervormingen.

Dat betekent dat de hervormingen al deze legislatuur miljarden in het laatje moeten brengen. Indien ervan uit wordt gegaan dat er tegen 2029 ongeveer 28 miljard moet worden weggesneden, dan betekent dat dat er 14 miljard euro via hervormingen dient te worden gevonden. Dat kan bijvoorbeeld gaan om fiscale hervormingen, nieuwe regels voor de arbeidsmarkt of een pensioenhervorming om de vergrijzing betaalbaar te maken. De andere 14 miljard moet dan van besparingen of nieuwe belastingen komen.

LEES OOK. Hoe N-VA steeds meer verweven raakt in het Belgisch systeem: “We moeten bondgenoten zoeken”

Grote hervormingen leveren vaak pas op langere termijn geld op. De federale onderhandelaars willen dus sneller oogsten. Bijvoorbeeld met arbeidsmarktmaatregelen die extra banen opleveren.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....