De Braziliaanse kunstenaar Ilê Sartuzi heeft een historische munt van het British Museum in Londen gestolen en vervangen door een replica. Niet omdat hij een fervente muntenverzamelaar was, want kort na de diefstal deponeerde hij de originele munt in de collectebus van het museum. Daarmee wil de kunstenaar kritiek uiten op het grote aantal buitenlandse objecten in het museum.
De munt dateert uit de Engelse burgeroorlog. Het maakt deel uit van een collectie van het British Museum om bezoekers de kans te geven historische voorwerpen aan te raken onder toezicht van vrijwilligers.
De 17e-eeuwse munt is volgens de Braziliaanse kunstenaar “een van de weinige Britse dingen in het British Museum”. Sartuzi zegt dat instellingen zoals het British Museum en het Franse Louvre “aan de basis staan van imperialistische culturen die veel van deze objecten uit het zuiden en de wereld hebben geplunderd”. Dus besloot de kunstenaar de munt “tijdelijk te stelen”.
Voorbereid tewerk
En dat vergde heel wat voorbereiding. Zo heeft Sartuzi op voorhand meer dan twintig keer het museum bezocht, de werkschema’s van de toezichthouders onderzocht en plannen van het gebouw bestudeerd.
De kunstenaar zegt dat hij de act al meer dan een jaar gepland had. En toch verliep de diefstal niet van een leien dakje. Toen Sartuzi voor de eerste keer de munt probeerde te vervangen door een replica, werd hij betrapt door een vrijwilliger die er toezicht hield. De dag erna besloot hij nog een poging te wagen. Om niet herkend te worden door de beveiliging van het museum, had Sartuzi zijn baard afgeschoren. En dat is ook gelukt.
LEES OOK.In dit museum kunnen kleurenblinden weer echt ‘zien’: “Het is een tijdelijk trucje”
De stunt maakt deel uit van Sleight of Hand, Sartuzi’s kunstproject in het kader van zijn opleiding aan de University of London. Sartuzi heeft de “tijdelijke diefstal” gedocumenteerd en vijf dagen lang tentoongesteld op zijn campus.
“Misbruik van vrijwilligersdienst”
Een kunstproject dat het British Museum alleszins niet kan smaken. Het mseum zegt dat het de politie zou informeren over het incident. “Dit is een teleurstellende en ongepaste daad die misbruik maakt van een vrijwilligersdienst die erop gericht is bezoekers de kans te geven echte voorwerpen te hanteren en zich met de geschiedenis bezig te houden”, aldus een woordvoerder van het museum. “Diensten als deze zijn afhankelijk van een basisniveau van menselijk fatsoen en vertrouwen, en het zou jammer zijn om de levering van deze diensten te moeten herzien vanwege acties als deze.”
Maar daar gaat de kunstenaar zelf niet mee akkoord. De munt staat niet geregistreerd in de database van het museum, maar maakt deel uit van een collectie van het museum om bezoekers de kans te geven historische voorwerpen aan te raken onder toezicht van vrijwilligers. De kunstenaar en zijn advocaat beweren dat zijn acties daarom niet in strijd zijn met het beleid van het museum dat verbiedt om objecten aan te raken of van het terrein te verwijderen. Bovendien is het volgens hen ook geen diefstal omdat de munt het gebouw niet heeft verlaten en dus nog steeds in het bezit van het British Museum was.
LEES OOK.Directeur van British Museum stapt op na reeks diefstallen