Foto: Gideon van Meijeren (Videostill X/Gideon van Meijeren)

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!

Nederland doet te weinig voor de bescherming van weidevogels, stelt de Europese Commissie. Die begint daarom een zogeheten inbreukprocedure, een juridische maatregel die genomen kan worden als de Commissie denkt dat een lidstaat Europese regels niet naleeft. Die inbreukprocedure is vertrouwelijk en de stukken zijn niet openbaar.

Staatssecretaris Rummenie van Landbouw laat de Tweede Kamer weten dat de Commissie Nederland in gebreke heeft gesteld vanwege ‘de niet-naleving van de op hem rustende verplichtingen uit de Vogelrichtlijn’.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/07/gideon-van-meijeren-is-de-leugens-zat-echt-schofterig-om-hier-de-boeren-de-schuld-van-te-geven-1.png

De VVD vindt het ‘frustrerend’ dat de procedure vertrouwelijk is en wil na het reces duidelijkheid.

Intensieve landbouw

Vijftig jaar geleden waren er nog zo’n 120.000 paar grutto’s in Nederland, nu zijn dat er volgens de Vogelbescherming nog 25.000. Soorten als de kemphaan en de watersnip zijn bijna uitgestorven. Dat komt waarschijnlijk door verlies van leefgebied en verstoring van het broedseizoen, onder meer door intensieve landbouw, schrijft de NOS.

Subsidies en andere regelingen om weidevogels te beschermen, hebben volgens de Commissie niet geholpen. Binnen twee maanden moet Nederland met een verbeterplan komen.

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren is de leugens zat en besloot in de pen te klimmen. “De afgelopen 50 jaar is het aantal boerenbedrijven afgenomen van ongeveer 150.000 naar 50.000. Weidegrond moet plaatsmaken voor woningen, zonnepaneelvelden en megawindturbines,” schrijft hij op X.

Logisch dus dat het aantal weidevogels afneemt. Echt schofterig om hier de boeren de schuld van te geven, vindt Van Meijeren.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
21
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....