De landen rond de Middellandse Zee zijn nu al een tijdje in de ban van de hitte. Zo vielen er eerder deze week in amper 24 uur liefst 21 hittegerelateerde doden in de Marokkaanse provincie Béni-Mellal, riepen Griekse eilanden als Leros, Sifnos en delen van Kreta en Kefalonia wegens watertekort de noodtoestand uit en steeg het kwik in Spanje al boven de 40 graden uit. (Lees verder onder de foto)

Zonnebaden in Barcelona. Het is er uitzonderlijk warm, en het dreigt nog warmer te worden.© AP

“Boven de regio Spanje-Portugal-Italië hangt vandaag nog altijd een hittekoepel gevormd door de instroom van tropische lucht uit de Sahara-regio, waar de temperaturen nu al oplopen tot 40 à 45 graden”, zegt weerman Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “En vanaf zondag zal die hittekoepel boven Zuid-Europa nog meer in kracht toenemen, zelfs in die mate dat wij de uitlopers er nog van zullen voelen en het ook bij ons vanaf zondag warmer wordt. Wees gerust: die 40 graden komt niet naar hier, wij krijgen de lightversie met maandag 25 graden op veel plaatsen en dinsdag zelfs 28 à 30 graden.”

De tropische hitte wordt volgende week vooral gereserveerd voor Zuid-Spanje, Portugal, Corsica, Sardinië, Italië en Zuid-Frankrijk. Daar zal op veel plaatsen het kwik boven de 35 graden uitstijgen en op sommige plaatsen zelfs boven de 40. “Denk dan vooral aan het zuiden en zuidoosten van Spanje”, zegt Roose. “Alicante, Andalusië… Zoals het er nu naar uitziet op de weermodellen kunnen we daar begin volgende week mogelijk flirten met temperaturen van 43 tot 45 graden.”

“Het lijkt erop dat de hitte al zeker de eerste zeven dagen van augustus zal aanhouden”

Nicolas Roose

NoodweerBenelux

Voorlopig is het volgens de weerman echter nog te vroeg om al te voorspellen of er ook warmterecords zullen sneuvelen:in Spanje ligt dat record op 47,6 graden, voor heel Europa is dat 48,8 graden (in augustus 2021 waargenomen in Italië). “Maar dat het een zeer intens warme week zal worden, staat vast. Voorlopig lijkt het er ook op dat de hitte al zeker de eerste zeven dagen van augustus zal aanhouden. Eigenlijk kan je mooi de grens trekken tussen zeer intens zomerweer in Zuid-Europa en aangenaam zomerweer bij ons en in het noorden, want ook grote delen van Scandinavië krijgen volgende week 25 graden en meer.” (Lees verder onder de foto)

Toeristen zoeken verkoeling in een fontein in Valencia.© EPA-EFE

Uv-index van 10 tot 12

Een voorbeeld van hoe hard die hitte kan aankomen: er wordt in Spanje een Uv-index van 10 tot lokaal zelfs 12 voorspeld. “Ter vergelijking: bij een Uv-index van 6 à 7 waarschuwen wij er de bevolking al voor dat je in minder dan een kwartier kan verbranden”, zegt Roose. “Het lijkt me voor toeristen dus geen goed idee om volgende week ’s namiddags twee uur in de zon te gaan liggen.”

Bosbranden en stormen

De aanhoudende hitte en droogte triggert natuurlijk ook bosbranden. “Op sociale media circuleren er nu al beelden van lokale bosbranden in Spanje en Zuid-Frankrijk, maar volgende week neemt dat risico alleen maar toe”, zegt Roose. “Toeristen die volgende week naar een afgelegen vakantiehuisje in een kurkdroge regio trekken, zijn dus maar beter waakzaam. Laat bijvoorbeeld zeker geen glazen flessen in de natuur liggen, want die kunnen als een vergrootglas gaan werken en branden doen ontstaan.”

Een tweede gevolg van de hitte nu is dat het water van de Middellandse Zee sterk is opgewarmd: op veel plaatsen bedraagt de watertemperatuur al 25 tot 29 graden, lokaal zelfs 30 graden. “Dat heeft niet alleen een effect op het maritieme leven, maar zal ook belangrijk worden in het najaar. Een warme zee in combinatie met een koudere lucht vanaf oktober-november kan in grote delen van de Middellandse Zee later dit jaar namelijk zeer intense stormen veroorzaken.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....