Het zeiljacht Bonhomme William van Robert Powell (59) vertrok dinsdag vanuit het Portugese Vilamoura voor een zeiltocht van tien dagen naar Griekenland. Woensdagavond omstreeks 20 uur, amper 22 uur na hun vertrek, werd de 12 meter lange boot echter aangevallen door een groep van vijf orka’s in Atlantische wateren nabij Punta Camarinal.

LEES OOK. Honderden incidenten met orka’s voor Spaanse kust: is ‘wraak’ oorzaak van hun bizarre gedrag?

“Eerst dacht ik dat we tegen een rots waren aangevaren”, aldus de Britse eigenaar van een IT-bedrijf. “Maar toen ik wilde onderzoeken of ik ergens schade kon zien, werden we opnieuw geraakt. Toen zag ik in ons zog een orka.”

LEES OOK. Zoveelste jacht aangevallen door groep orka’s nabij Spaanse kust: “Het leek alsof ze de boot uit elkaar wilden scheuren”

De dieren beukten volgens Powell om beurten tegen het schip aan. “Eerst viseerden ze het roer, tot 15 keer toe, zodat we niet meer konden sturen.” Daarna verspreidden de orka’s zich, en beukten ze elk op een deel van de romp. “Ze omcirkelden ons. Het leek wel op een aanval door een roedel wolven. Het was bijzonder angstaanjagend.”

(Lees verder onder de video.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bidden om redding

De bemanning probeerde de dieren weg te jagen door vuurpijlen in het water te gooien, en zette ook de motor een tijdlang uit in de hoop dat de orka’s hun aanval dan zouden staken, maar telkens zonder succes. Na anderhalf uur was de romp zo beschadigd dat het water het ruim van de boot begon binnen te stromen. Het schip bevond zich op dat moment op amper drie kilometer van de Spaanse kust.

Toch werd het nog even spannend voor de drie opvarenden van de Bonhomme William: hoewel ze al bij het begin van de aanval de Spaanse kustwacht om hulp hadden gevraagd, kwam die pas twee uur later ter plaatse. Op dat moment had de bemanning het jacht al verlaten, en was iedereen al in een reddingsvlot gestapt. Enkele minuten later zonk het jacht naar de bodem van de Middellandse Zee.

Aangeleerd gedrag

Volgens Powell gaat het om dezelfde groep orka’s die al enkele jaren schepen rond de Straat van Gibraltar aanvalt. Volgens Britse media werden al 600 schepen geviseerd door de dieren. “Voor mij is het duidelijk”, zegt Powell. “Ze waren helemaal niet aan het spelen, ze wisten heel goed wat ze aan het doen waren. Ze wisten wat de zwakke plekken van de boot waren, en ze wisten hoe ze ons moesten doen zinken. Dat was ook duidelijk hun doel.”

LEES OOK. Niet voor niets zijn ze ‘killer whales’: orka’s kelderen opnieuw zeiljacht in Straat van Gibraltar

Volgens verschillende studies gaat het om aangeleerd gedrag in één bepaalde groep van in totaal 15 orka’s, die de codenaam Gladis heeft gekregen. Mogelijk is het gedrag het gevolg van één dier dat gewond raakte bij een aanvaring door een boot, al gaat het volgens andere wetenschappers om verveelde dieren die de aanvallen beschouwen als een spannend spelletje. Al kan die verklaring op weinig begrip rekenen bij Powell, die zijn jacht van 120.000 euro nu op de bodem van de Middellandse Zee weet liggen. “Het is slechts een kwestie van tijd voor iemand deze orka’s doodschiet”, klinkt het.

LEES OOK. Orka’s vallen 45 minuten lang jacht aan en laten het zinken

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....