Het Israëlische leger heeft vannacht Hezbollah-doelwitten vanuit de lucht aangevallen in Libanon. Dat gebeurde onder meer in Shabriha, Burj el-Shemali, Kfar Kila en Tayr Harfa. Israël richtte zich dus niet alleen op geëvacueerde grensdorpen in Libanon, maar ook op steden in de buurt van de zuidelijk gelegen stad Tyre en de Bekaa-vallei in het oosten van het land.

De Israëlische aanvallen zijn een reactie op een raketaanval zaterdag: toen trof een raket van Iraanse makelij immers een voetbalveld op de door Israël bezette Golanhoogte. Bij de aanval kwamen minstens twaalf kinderen en jongeren om het leven. Het was de meest dodelijke luchtaanval op Israëlisch grondgebied sinds het begin van het gewapende conflict tussen Israël en strijdgroepen in Libanon tien maanden geleden.

Israël houdt Hezbollah verantwoordelijk voor die aanval. In een verklaring antwoordde de militie evenwel niets met de aanval te maken te hebben.

VN-vertegenwoordigers, de VS en de EU hebben de aanval van zaterdag sterk veroordeeld. Ze waarschuwen voor een escalatie van het geweld in de regio.

“Schokkende beelden van het voetbalterrein van de stad Majdal Shams. Ik veroordeel ten zeerste dit bloedbad. We hebben een onafhankelijk internationaal onderzoek nodig naar dit onaanvaardbare incident. We roepen alle partijen op tot de grootst mogelijke terughoudendheid en vragen om te trachten een verdere escalatie te voorkomen”, schreef Josep Borrell op X. Borrell is de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU.

De term ‘oorlog’ duikt op

Hezbollah en het Israëlische leger bestoken elkaar bijna dagelijks met raketten sinds het begin van de oorlog in Gaza in oktober vorig jaar.

De aanval op het voetbalveld volgde trouwens op een eerdere Israëlische actie in Libanon waarbij vier militanten om het leven zijn gebracht in de zuidelijke stad Kafr Kila. Minstens een van hen zou lid zijn geweest van de pro-Iraanse militie Hezbollah.

Dat de spanningen in de regio oplopen, blijkt ook uit de Iraanse reactie op de Israëlische bombardementen van vannacht. (Iran is een sponsor van Hezbollah). Iran waarschuwt Israël voor “onverwachte gevolgen” als het zich aan nieuwe “militaire avonturen” waagt in Libanon. “Elke aanval van het zionistische regime kan bijdragen aan de verdere instabiliteit van de regio”, aldus een woordvoerder van het Iraanse regime.

Tegelijkertijd is het opvallend hoe Hezbollah de aanval op het voetbalterrein niét opeist en ontkent er iets mee te maken te hebben. Dat wordt algemeen geïnterpreteerd als een poging tot de-escalatie.

Ook de Libanese regering riep na de aanval op het voetbalveld op om vijandelijkheden in beide richtingen zo snel mogelijk te stoppen, terwijl de aanval plaatsvond op door Israël bezet gebied.

Israëlische politici lieten zich zaterdagavond dan weer stevig uit over het escalerende conflict. Ze spraken over een “koerswijziging in de oorlog” en kondigen een “zware reactie” aan. Verwacht wordt dan ook dat het van Israëlische kant niet bij de aanvallen van vannacht zal blijven.

De term ‘echte oorlog’ begint op te duiken in internationale analyses, schrijft de Nederlandse krant NRC. Al wijzen analisten er meteen op dat zowel Israël als Hezbollah heel veel te verliezen hebben bij een open conflict. Hezbollah wordt immers beschouwd als vele malen sterker en beter bewapend dan Hamas.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....