Vrijdag raakte bekend dat een groep van een 40-tal Vlaams-Brabantse jongeren, die met Kazou, de jeugddienst van de CM, op kamp was in Italië, af te rekenen kreeg met een bedwantsenplaag in de jeugdherberg in Monza (Italië). Ze konden hun kamp in tenten afwerken en zijn intussen weer thuis. Vroeger waren bedwantsen vooral iets van zuidelijke regionen, maar intussen komen ze hier ook meer en meer voor. Zo kregen 47 jongeren die met Kazou op Jomba-kamp waren in Chiro-jeugdverblijf Heibrand in Westmalle er nu ook mee te maken.

LEES OOK. Bedwantsen verdelgen kan duizenden euro’s kosten: hoe vermijd je dat de beestjes mee naar huis reizen na je vakantie?

De kampen van Kazou lopen altijd van zaterdag tot zaterdag. Zondag zaten alleen de vrijwilligers in het onthaal, maar voor de rest was het zeven hectare groot domein in Westmalle leeg. “De bedwantsen waren eerst gesignaleerd in het Weihuis”, zegt Freek Onzia, directeur van de Chirohuizen. “Er is dadelijk een gespecialiseerde verdelgingsfirma geweest. Woensdag, toen de jongeren en begeleiders op dagtocht waren, volgde de eerste behandeling. Maar bedwantsen zijn taaie beestjes. Soms is één behandeling niet afdoende. Er zouden er ook in het hoofdgebouw, de Villa, zijn gezien, al hebben we dat zelf niet kunnen vaststellen.” (lees verder onder de foto)

Bedwantsen veroorzaken jeuk en bultjes.© zrr

In de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 juli werden de diertjes door een monitor gespot in een gang van Heibrand. Zaterdagochtend kregen ze bij Kazou de bevestiging dat er effectief levende bedwantsen aangetroffen waren. Kazou verwittigde alle ouders. De jongeren uit de regio’s Kortrijk en Brugge werden door buschauffeurs van Autocars ’t Ros Beiaard uit Lebbeke opgepikt. De buschauffeurs waren slecht gezind dat ze de toedracht pas achteraf vernamen en vrezen dat de bedwantsen in de stoffen binnenbekleding van hun autocars mee zijn gereisd. De bussen zijn intussen gedesinfecteerd.

Alle ouders kregen het advies de valiezen buiten leeg te maken en alle kleding op 60 graden te wassen. Voor het nieuw Kazou-kamp dat er normaal dit weekend zou gestart zijn, werd een uitwijkmogelijkheid in Bokrijk gevonden. De jongeren kunnen op die manier maandag toch nog op kamp vertrekken. (lees verder onder de foto)

De eerste bedwantsen werden in het Weihuis aangetroffen. Het gebouw werd al helemaal behandeld door een verdelgingsfirma maar vaak is een tweede behandeling noodzakelijk.© kma

“We hebben de gespecialiseerde firma nu opnieuw gecontacteerd”, zegt Freek Onzia. “Hopelijk komen ze maandag al. Zo’n bedwantsenbeet is niet veel erger dan een muggenbeet, maar het probleem is dat je de diertjes in je kleding mee naar huis kan nemen. We hebben met Chiro vier kamphuizen. Heibrand is het enige van de vier waar we al met bedwantsen te maken kregen. Vorig jaar hadden we daar ook al eens bedwantsen. Er is toen direct ook een firma aangesteld. Mogelijk kunnen de diertjes lang in een soort winterslaap overleven zonder echt actief rond te lopen. Ze zijn ook alleen ’s nachts actief in de slaapkamers, waar ze op de warmte en CO-afkomen, en dan bloed zuigen. Het is lang niet zeker dat de huidige bedwantsen nog overlevers van vorig jaar zijn. Mogelijk kwamen de huidige met een nieuwe groep nu recent meegereisd. Het is overmacht.”

De eerste drie kampweken verliepen normaal in Heibrand, dat snel hoopt herop te starten. De hele zomer zijn er nog Jomba-kampen van Kazou (JOngeren Met Bijzondere Aandacht). Die jongeren slapen sowieso met minder op een slaapkamer dan normaal omdat ze meer zorgen nodig hebben.

Kazou benadrukt dat de nu zaterdag vertrokken groep wel een superleuk kamp in Heibrand heeft beleefd. Het groen Chiro-jeugdverblijf vlakbij de Trappistenbossen viert volgend jaar zijn 75ste verjaardag. (kma)

Het hoofdgebouw de Villa van Heibrand.© kma

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....