Nicolas Maduro is herverkozen als president van Venezuela met 51,2 procent van de stemmen. De Nationale Kiesraad heeft de president al uitgeroepen tot winnaar nadat 80 procent van de stemmen geteld werden. De oppositie claimt dat het erin is geslaagd Maduro te verslaan.

Vandaag om 07:24

Een derde ambtstermijn voor de autoritair regerende ‘revolutionaire socialist’ Nicolas Maduro. Daarvoor hebben Venezolanen zondag gestemd, zo laat de Nationale Kiesraad weten. 80 procent van de stemmen werden geteld. En hoewel de telling nog onvolledig is, is volgens de kiescommissie het resultaat al “onomkeerbaar”.

De uitslag die de Nationale Kiesraad bekendmaakte kwam ondanks meerdere exit polls die wezen op een grote overwinning van de oppositie. Ook voor de Venezolanen richting de stembus trokken suggereerden onafhankelijke opiniepeilingen dat de verkiezingen weleens een einde hadden kunnen maken aan de al 25 jaar durende politiek van “Chavismo” in het land.

Oppositie claimt overwinning

De oppositiekandidaat Edmundo González heeft uiteindelijk 44,2 procent van de stemmen gewonnen. Eerder had de oppositie gezegd dat ze “redenen had om te vieren”. “De resultaten kunnen niet worden genegeerd. Het land heeft vreedzaam gekozen voor verandering”, zei González in een bericht op X, voordat de officiële resultaten bekend werden gemaakt door de kiescommissie.

De Venezolaanse oppositie beweert nu dat er op grote schaal is gefraudeerd bij het tellen van de stemmen en is vastberaden de uitslag aan te vechten. “Venezolanen en de hele wereld weten wat er is gebeurd”, aldus González in een eerste reactie. (Lees verder onder de foto)

Oppositieleider Maria Corina Machado en presidentskandidaat Edmundo Gonzalez© AP

Vrees voor fraude

De oppositie zette duizenden getuigen in bij stembureaus in het hele land om zelf de stemmen te tellen. Volgens de wet mogen partijen dat ook doen, maar de getuigen werden “gedwongen te vertrekken”, volgens een woordvoerder van de oppositie. De oppositie had ook aanhangers opgeroepen om een oogje in het zeil te houden bij de stemlokalen om het telproces te controleren in de “beslissende uren” na sluitingstijd, te midden van de algemene vrees dat de regering zou proberen om de verkiezingen te frauderen.

En ook bij de Verenigde Staten weerklinkt die vrees. “Nu het stemmen voorbij is, is het van vitaal belang dat elke stem eerlijk en transparant wordt geteld. We roepen de verkiezingsautoriteiten op om gedetailleerde stemmentellingen te publiceren om transparantie en verantwoording te garanderen”, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, in een verklaring.

Het is nog afwachten hoe de bevolking op de verkiezingsresultaten zal reageren, al worden er over het hele land protesten verwacht.

Aanhangers van Maduro vieren de winst© REUTERS

Aanhangers van de oppositiepartij verzamelen aan de stembureaus© AP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....