Het ‘Torentje’ van het Binnenhof in Den Haag.© ANP / ANP

De nieuwe Nederlandse minister-president Dick Schoof mag niet langer gebruikmaken van het “Torentje”, het kantoor van de minister-president in Den Haag. Volgens burgemeester Jan van Zanen (VVD) is het brandgevaar te groot.

Bron: Belga, Volkskrant

Vandaag om 16:16

Een tegenvaller voor kersvers Nederlands minister-president Dick Schoof. Het “Torentje”, het kantoor dat normaal gezien zijn werkplek is, mag niet langer gebruikt worden wegens brandgevaar. Het ministerie van Algemene Zaken, dat onder de premier valt, en het Rijksvastgoedbedrijf krijgen vier weken de tijd om te vertrekken van het Binnenhof. Als ze dat niet doen, krijgen ze een dwangsom van 100.000 euro per week, tot een maximaal bedrag van 1 miljoen euro.

Het Torentje ligt in het Binnenhof in Den Haag. In 2021 kreeg voormalig minister-president Mark Rutte – tegen eerder gemaakte afspraken in – toch toestemming om in het kantoor te blijven. De Tweede Kamer verhuisde drie jaar geleden al naar een ander pand. Momenteel bevindt enkele het Ministerie van Algemene Zaken zich nog in het gebouw.

Premier Schoof en zijn ambtenaren zouden verhuizen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en later naar Economische Zaken. Dat is nog niet gebeurd omdat de digitale veiligheid nog niet goed genoeg is. Geheime gesprekken van de premier mogen niet afgeluisterd kunnen worden. De Haagse burgemeester Jan van Zanen zegt dat het digitale risico reëel is, “maar de fysieke veiligheid van mensen op en om het Binnenhof-complex gaat altijd vóór”. Het is onduidelijk hoe het digitale probleem op korte termijn kan worden opgelost.

Het Torentje is al langer in verval. Daarom moeten er nu ingrijpende onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden die al deels gestart zijn. Daardoor is het Torentje de komende tijd minder goed bereikbaar voor de brandweer. Ook kunnen door de werkzaamheden bij brand de nooduitgangen slechter bereikt worden. De brandweer zegt dat het risico dat het Binnenhof bij brand volledig in as wordt gelegd, “realistisch” is. Het renovatieproject is op zijn vroegst eind 2028 klaar.

LEES OOK. Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....