Het diner ter ere van de Britse koning Charles in 2023 mocht wel wat kosten. Maar dat zorgde er wel voor dat de uitgaven van het kabinet van de Franse president dat jaar 8 miljoen euro in het rood stonden.
Bron: The guardian
Vandaag om 21:07
475.000 euro, zo veel heeft het staatsbanket in het paleis van Versailles, waar 150 gasten voor waren uitgenodigd, gekost. Dat blijkt uit een rapport van de hoogste controle-instantie, dat waarschuwt voor de hoge uitgaven van de Élysée.
Tijdens het duur etentje, dat onderdeel uitmaakte van een zogenaamd soft power bezoek om de banden tussen Londen en Parijs te verbeteren, aten de gasten kreeft en krab. Er kwam ook Frans gevogelte gemarineerd in champagne en een gratin van Frans eekhoorntjesbrood aan te pas. Er werden oude wijnen en champagnes geschonken en voor het dessert mocht de Franse macaron natuurlijk niet ontbreken. In totaal werd 166.193 euro uitgegeven aan de catering, de drankjes kostten 42.515 euro.
Tijdens het diner verwees koning Charles naar de vrijgevigheid van Macron: “Die doet me denken aan hoe mijn familie en ik zo ontroerd waren door het eerbetoon dat in Frankrijk werd gebracht aan mijn moeder”. (Lees verder onder de foto)
125,5 miljoen euro
Eerder dat jaar had Macron ook bezoek gehad van de Indiase premier Nerandra Modi. Die kreeg een diner in het Louvre met een prijskaartje van 412.366 euro. Er werd 172.922 euro uitgegeven aan de catering, voor de drankjes was dat 36.447 euro.
Dat Macron zo veel uitgeeft, zorgt ook voor een tekort van miljoenen. In het rapport wordt dan ook gewaarschuwd voor die uitgaven. Voor heel 2023 bedroegen de uitgaven namelijk 125,5 miljoen euro, wat voor een tekort van 8,3 miljoen euro zorgt. “Vanaf 2024 moeten er aanzienlijke inspanningen worden geleverd om het financiële evenwicht van het voorzitterschap te herstellen en te handhaven”, aldus de audit.
Studenten slapen op straat
Het zijn opvallende bedragen gezien de financiële onzekerheid waarin veel Fransen leven. In januari van dit jaar publiceerde de vakbond Fage nog een onderzoek waaruit bleek dat 20 procent van de studenten niet genoeg heeft om te eten. In februari bleek uit een enquête van de vereniging Linkee dat drie op de vier studenten het maandelijks met 100 euro moeten doen. 54 procent van de 5.115 respondenten liet weten af en toe een maaltijd te moeten overslaan.
Onzekerheid bij studenten is onlosmakelijk verbonden met de huurkosten, klinkt het bij Linkee. Een groot deel van hun budget gaat op aan het huren van een zeer studio of een kamer in een gedeelde flat. Meer dan 60 procent van de studenten betaalt meer dan 400 euro per maand aan huur en meer dan één op de vijf betaalt meer dan 600 euro. Geconfronteerd met deze hoge prijzen zegt een op de tien jongeren de afgelopen 12 maanden buiten of in de auto te hebben moeten slapen.