Met 31 graden in Ukkel was het vandaag de warmste dag van het jaar tot nu toe. Ook morgen, woensdag, wordt het nog drukkend warm, maar dan zorgen regen en lokaal onweer voor de nodige afkoeling.

Het was bakken in de zon vandaag. In Ukkel steeg het kwik tot 31 graden, meteen de warmste dag van het jaar tot nu toe. “In een gemiddelde zomer krijgen we vijf van deze tropische dagen. Dit was nog maar de eerste van 2024. Maar de zomer duurt nog lang. Het kan dus nog”, zegt weerman Frank Deboosere.

LEES OOK. Eerste tropische dag van het jaar: 30,4 graden gemeten in Ukkel

Een tropische dag is volgens het KMI een dag waarop de maximumtemperatuur groter dan of gelijk is aan 30 graden Celsius. Er waren in 2024 al eerder dagen dat het meer dan 30 graden was, maar nog niet in Ukkel. “Pas als het in Ukkel warmer wordt dan 30 graden, spreken we van een tropische dag”, zegt David Dehenauw van het KMI.

Wie niet goed tegen de hitte kan, zal ook woensdag de koelte nog moeten opzoeken. Want ook dan wordt het zwoel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Maar woensdagavond en -nacht vergroot de kans op regen en onweer. En dat is meteen ook de grootste hitte voorbij, want ook donderdag is er nog kans op buien en onweer. Vrijdag wordt een mooie dag, maar zaterdag passeert opnieuw een regenzone en zakt het kwik weer tot zo’n 24 graden”, zegt Frank Deboosere.

Nadien krijgen we een typisch Belgisch weertje, met mooie dagen maar af en toe ook wolken en regen. De grote hitte is dan wel voorbij. Volgende week krijgen we volgens onze weerman weer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat wil zeggen gemiddeld 23 tot 25 graden.

Maar eerst krijgen we dus vandaag nog een tropische avond, met echt terrasjesweer. Morgen wordt het zwoel, maar neemt de onstabiliteit toe en krijgen we volgens het KMI lokaal intense onweersbuien. Mogelijk met hagel en windstoten.

© Simon Mouton

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....