De vlag heeft een grote emotionele waarde voor Chiro Iris. Iedereen had zijn naam op de vlag geschreven voor de zieke Warre (14)© If

Dilbeek

De vlag van Chiro Iris uit Dilbeek is gestolen op hun kampplaats in de provincie Luxemburg. De vlag heeft een grote emotionele waarde voor de Chiroleden, want het was eerbetoon aan hun onlangs overleden lid Warre (14), die aan botkanker leed. “We nemen de daders niets kwalijk, want het kan misschien speels bedoeld zijn, maar we willen de vlag wel terug”, zegt hoofdleidster Ilke Palsma.

Tom Vierendeels

Zondagochtend bij het ontwaken stelden de Chiroleden vast dat de vlag verdwenen was. “De vlag hing aan een mast en was bovenaan vastgeknoopt”, doet Palsma het verhaal. “Hoe ze de diefstal hebben klaargespeeld? Geen idee. Volgens mij moeten ze de paal beklommen hebben. Voorts hebben we geen weet van spullen die gestolen worden. Er stonden ook geen tenten of valiezen open. We denken dus dat deze niet doorzocht zijn.”

Spelletje

En daarom denken ze bij Chiro Iris dat een andere jeugdbeweging achter de diefstal zit, als een spelletje capture the flag. “We weten dat het wel vaker voorvalt dat jeugdbeweging elkaars vlag proberen te bemachtigen”, legt de hoofdleidster uit. “Het is iets waar wij niet aan deelnemen. Maar in zulke gevallen laten de ‘daders’ wel telkens een briefje achter. Dat was hier helemaal het geval niet, wat het opnieuw vreemd maakt.”

“We verwijten de eventuele daders dus niet per se iets, zeker als het niet slecht bedoeld was”, luidt het. “En mocht het een andere vlag zijn geweest, maakten we er al helemaal geen probleem van. In ons lokaal liggen er nog een vijftal op overschot. Maar deze vlag had nu wel écht een heel speciale waarde voor ons.”

Warre

De vlag werd immers opgedragen aan Warre de Mey, het 14-jarige lid waar Chiro Iris in april afscheid van moest nemen. De jonge tiener overleed aan botkanker. “Een week voor zijn overlijden lieten we de vlag maken en overhandigden we ze aan hem”, klinkt het. “Iedereen schreef er zijn naam op. Het was onze manier om hem nog extra moed en kracht te geven. ‘We denken aan u, komaan!’. Helaas is hij dan een week later toch heengegaan.”

Het is dus niet onlogisch dat Chiro Iris de vlag graag terugwil. “We zijn de dag na de diefstal gaan rondrijden in de buurt”, gaat Ilke verder. “Kampterreinen liggen meestal wat verscholen, maar we hebben er toch enkele in onze omgeving tussen Ochamps en Libramont gevonden. Daar zijn we gaan vragen of ze van iets wisten, maar dat was telkens negatief. Wel kregen we als reactie van sommige dat er bij hen ook al zaken waren gestolen.”

2.000 keer gedeeld

“Maar nogmaals: we nemen de daders niks kwalijk als het ludiek bedoeld was”, besluit de hoofdleidster. “Maar we vragen wel om ze terug te geven. Wie meer informatie heeft, mag mij contacteren door een privéberichtje op Facebook te sturen of via mijn gsm-nummer 0473/58.36.70.”

Er werd ook een oproep op sociale media gelanceerd, eentje die intussen al meer dan 2.000 keer gedeeld werd.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....