© Getty Images

De bekende Engelse esdoorn die in 2023 illegaal werd omgezaagd, overleeft mogelijk toch. Volgens de National Trust, een liefdadigheidsinstelling die zich ontfermt over historische landgoederen en natuur, zijn er acht nieuwe scheuten aangetroffen op de boomstronk.

Bron: BELGA

Vandaag om 08:08

De ‘Sycamore Gap Tree’ stond vermoedelijk al ongeveer 200 jaar langs de Muur van Hadrianus, precies tussen twee heuvels in, toen hij eind september door onbekenden werd omgezaagd met een kettingzaag. De esdoorn was vooral bekend uit de film ‘Robin Hood: Prince of Thieves’ uit 1991, met Kevin Costner in de hoofdrol, en werd daarom ook wel de ‘Robin Hood-boom’ genoemd. Het incident veroorzaakte grote publieke verontwaardiging in het Verenigd Koninkrijk.

LEES OOK. Twee mannen die beroemde boom uit ‘Robin Hood’-film omzaagden zijn officieel aangeklaagd

Volgens de National Trust groeien er nu acht nieuwe scheuten uit de afgezaagde boomstronk. Ze tellen tussen één en zes kleine blaadjes en zijn 2 à 4 centimeter hoog. Volgens de liefdadigheidsorganisatie bestaat de hoop dat de scheuten uitgroeien tot nieuwe bomen op en rond de originele stomp.

Parkwachter Gary Pickles ontdekte vorig jaar dat de boom was geveld, en was nu ook de eerste om de nieuwe scheuten op te merken. “Ik herinner me dat ik toen zei dat de boom verloren was. Ik hoop dat ik nu kan zeggen dat hij terug is”, reageert hij aan het Britse persagentschap PA. “Ik ben verbaasd en verrukt dat de boom misschien toch nog een toekomst heeft.”

Het is de bedoeling om de acht scheuten de komende jaren te laten groeien, om te bekijken hoe ze zich ontwikkelen. Mogelijk wordt één van de scheuten in de toekomst gekozen als de nieuwe Sycamore Gap Tree.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....