Elk jaar sterven in Europa meer dan 175.000 mensen aan de gevolgen van extreme hitte. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de WHO. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat het dodental nog altijd toeneemt.
Bron: BELGA
Europa vertegenwoordigt 36 procent van de 489.000 hittegerelateerde doden die de WHO jaarlijks registreerde tussen 2000 en 2019, zegt Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO voor Europa. “Dat zijn gemiddelde 176.040 overlijdens per jaar.”
Bovendien verloopt de opwarming in Europa dubbel zo snel als het wereldwijde gemiddelde. “In de hele regio en haar 53 (WHO-)lidstaten, betalen de mensen een hoge prijs”, vervolgt Kluge.
De voorbije twintig jaar is het aantal sterfgevallen door de hitte met dertig procent gestegen in Europa. De WHO verwacht dat de klimaatverandering de komende jaren nog tot een verdere toename van het aantal sterfgevallen zal leiden. “De drie warmste jaren die ooit zijn gemeten in de Europese regio van de WHO, hebben allemaal plaatsgevonden sinds 2020. De tien warmste jaren hebben allemaal plaatsgevonden sinds 2007”, beklemtoont Kluge.
Hart- en vaatziekten
De organisatie benadrukt dat de extreme temperaturen grotere gevolgen hebben voor mensen die kampen met chronische aandoeningen. Vooral patiënten die lijden aan hart- en vaatziekten, ademhalingsaandoeningen en diabetes ondervinden de gevolgen.
Kluge roept overheden op om actieplannen uit te werken, zodat de bevolking beter wordt voorbereid op de negatieve gevolgen van de hitte. “Als we beter voorbereid zijn op een warmere regio, zullen we veel levens redden, zowel nu als in de toekomst.”