© Shutterstock

Op de Europese wegen zal het dit weekend wellicht weer druk zijn. De eerste zaterdag van augustus is traditioneel een van de drukste van de zomer, en dat zal naar verwachting nu niet anders zijn. Vooral in Frankrijk wordt grote drukte verwacht. Een overzicht van de verwachte files.

Vandaag om 08:42

De eerste zwarte zaterdag van deze zomer was vorig weekend minder zwart dan verwacht. Qua drukte was de eerste wisselzaterdag vergelijkbaar met de rode zaterdag van het weekend voordien. Heel wat mensen hielden rekening met de waarschuwingen vooraf om Frankrijk te mijden. Op het hoogtepunt, het middaguur, stond er 811 km file. Ook dit weekend zal er file zijn, zo meldt mobiliteitsorganisatie VAB.

Zwarte zaterdag

In Frankrijk is het zwarte zaterdag, maar al op vrijdagnamiddag worden de eerste opstoppingen verwacht. De A7 Lyon-Orange is al te mijden tussen 14 en 18u, in noordelijke richting wordt het drummen op de A8 vanuit Italië richting Aix-en-Provence tussen 17 en 19u.

Zaterdag zullen de langste files ontstaan op de A10 Parijs – Bordeaux tussen 7 en 14u, de A7 Lyon – Orange tussen 6 en 16u, de A7 Orange – Marseille tussen 10 en 18u, de A9 Montpellier – Spaanse grens tussen 9 en 20u, de A75 Clermont-Ferrand – Béziers tussen 10 en 17u, de A61 Toulouse – Narbonne tussen 10 en 16u en de Mont Blanctunnel tussen 10 en 14u. Ook in noordelijke richting zal het aanschuiven zijn rond het middaguur op de A10, A7 en A9.

Ook druk in rest van Europa

In Duitsland wordt het gehele weekend heel wat verkeersdrukte verwacht, zowel in noordelijke als zuidelijke richting. Al vanaf vrijdagnamiddag is het er aanschuiven.

Ook aan de Gotthardtunnel op de A2 in Zwitserland was het afgelopen zaterdag bumperen. Dat zal komend weekend meer dan waarschijnlijk ook het geval zijn.

Hetzelfde geldt voor de Tauerntunnel in Oostenrijk en de Karawankentunnel op de Oostenrijkse grens met Slovenië.

Alles wat je moet weten als je op reis gaat naar…

“Het beste vertrekmoment is zonder twijfel tijdens de week, van dinsdag tot donderdag”, aldus Mich Vergauwen van VAB. “Moet je toch tijdens het weekend vertrekken, is dat zondagochtend. Het is dan vrijwel filevrij rijden.”

“Wil je toch op zaterdag vertrekken, doe het dan pas in de late voormiddag. De grote drukte op de knelpunten is dan minder of al opgelost op het moment dat je er aan komt. Op vrijdag vertrekken om files te vermijden is geen goed idee, omdat je dan een mix krijgt tussen vakantieverkeer en woon-werkverkeer”, volgens Vergauwen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....