© Pool/ABACA

Tijdens een “zeer direct” telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zei de Amerikaanse president Joe Biden dat de moord op de Hamas-leider, Ismail Haniyeh, niet bevorderlijk is voor een staakt-het-vuren in Gaza. “We hebben de basis voor een staakt-het-vuren”, zei Biden tegen verslaggevers. “Hij zou er werk van moeten maken.”

Vandaag om 10:56

De twee leiders spraken elkaar telefonisch op donderdag, één dag na de moordaanslag op Hamas-leider Ismail Haniyeh. Onder meer Iran en Hamas gaven Israël de schuld van de moord. Israël heeft bevestigd noch ontkend verantwoordelijk te zijn.

Tijdens het telefoongesprek met Netanyahu beloofde de president “nieuwe defensieve Amerikaanse militaire inzet” voor Israël, waar het Witte Huis in zijn verklaring niet verder op in ging. En terwijl Biden beloofde om Israël te steunen tegen nieuwe dreigingen van Iran en geallieerde milities zoals Hezbollah, zei hij dat hij “zeer direct” was met de Israëlische premier. “We hebben de basis voor een staakt-het-vuren”, zei Biden tegen verslaggevers. “Hij zou er werk van moeten maken en zij zouden er werk van moeten maken, nu.” Biden benadrukte “het belang van voortdurende inspanningen om de bredere spanningen in de regio te de-escaleren”.

Hij zei verder dat de moord in Iran deze week op Ismail Haniyeh “niet heeft geholpen” voor het staakt-het-vuren. De onderhandelingen daarvoor – bemiddeld door Qatar, de VS en Egypte – slepen al maanden aan. En de dood van Haniyeh maakte het tumult in het Midden-Oosten nog groter.

Biden werd tijdens zijn gesprek met Netanyahu bijgestaan door vicepresident Kamala Harris, de vermoedelijke kandidaat van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen in november.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....