Auto in lichterlaaie in Hartlepool.© AP

Na de escalatie van geweld in Groot-Brittannië heeft de politie een elfjarige opgepakt wegens brandstichting. De jongen zou bij relletjes in de Noord-Engelse stad Hartlepool een politieauto in brand gestoken hebben. Die brandde uit.

Bron: BELGA

Vandaag om 17:52

Aanleiding voor de oproer was de steekpartij maandag in kuststad Southport, waarbij een zeventienjarige jongen drie meisjes doodstak en acht andere kinderen en twee volwassenen verwondde. In uiterst rechtse hoek klonk het dat de autoriteiten de ware identiteit van de dader zouden achterhouden. Op sociale media waren geruchten ontstaan dat de dader een islamitische asielzoeker was. De politie maakte daarop bekend dat de verdachte een 17-jarige is, die geboren werd in Groot-Brittannië, en wiens ouders uit Rwanda komen. 

Woensdagavond richtten een 150-tal rechts-extremisten rellen aan in Hartlepool, waarbij ze politie aanvielen. Vier agenten raakten gewond. De politie verrichtte twaalf arrestaties. Zeven mannen werden aangeklaagd voor “gewelddadige onlusten”. Ze blijven in de cel. (Lees verder onder de foto)

© AP

Ook in de Londense regeringswijk waren er confrontaties tussen rechts-extremisten en politie. Daar waren er 110 arrestaties. Dinsdagavond was het al tot rellen gekomen in Southport zelf. Een moskee en politie werden aangevallen. Meer dan vijftig agenten raakten gewond. Tot dusver zijn al zeven deelnemers opgepakt, maar de Merseyside Police kondigt meer arrestaties aan. 

De autoriteiten zijn beducht voor meer geweld vrijdagavond en in het weekend. In vele steden werd opgeroepen tot protest, dikwijls in de buurt van moskeeën. Honderden religieuze plaatsen in het land verscherpten hun veiligheidsmaatregelen, zegt de Muslim Council of Britain. De regering van de nieuwe premier Keir Starmer kondigde aan dat streng zal opgetreden worden tegen relschoppers.

© AP

© AP

© AP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....