Nu almaar meer details rond het seksueel wangedrag van Huw Edwards (62) bekend geraken, staat Groot-Brittannië in rep en roer. Edwards, vader van vijf kinderen, was meer dan twintig jaar een vaste waarde op de BBC. Hij was de stem die de begrafenis van prins Philip becommentarieerde en het overlijden van Elizabeth II wereldkundig maakte. Een houvast in woelige tijden. Daar schiet niks meer van over.
Een jaar geleden kwam Edwards in opspraak, toen boulevardblad The Sun de eerste beschuldigingen naar buiten bracht. Hoewel de politie aanvankelijk niks vond wat op strafbare feiten wees, werd de nieuwslezer op non-actief gezet. Maar na onderzoek werd hij in november vorig jaar gearresteerd, afgelopen april besloot hij op ‘doktersadvies’ ontslag te nemen bij de BBC. Twee maanden later werd hij officieel aangeklaagd. (Lees verder onder de foto)
41 illegale beelden
Aanvankelijk wist de buitenwereld enkel van de berichten die hij sinds 2020 zou hebben uitgewisseld met een 17-jarige jongen. Drie jaar lang zou hij hem betaald hebben om expliciete foto’s van zichzelf te sturen. Diens ouders contacteerden eerst de politie en nadien de BBC. Toen de omroep enkele gelijkaardige klachten binnenkreeg en ook journalisten van The Sun vragen begonnen te stellen, werd een onderzoek ingesteld.
Maar intussen stapelden de beschuldigingen zich op. Er werd ontdekt dat Edwards contact onderhield met een veroordeelde pedofiel. Van hem kreeg hij een ware beeldenstroom – 377 in totaal – doorgestuurd op Whatsapp. Allemaal seksueel getint, 41 ervan bevatten illegale beelden van kinderen. En nog ’s 7 daarvan behoorden tot de zogeheten categorie A, ofwel zeer expliciete beelden van penetratie of sadisme.
Volgens de politie zijn alle illegale beelden verzonden in de periode tussen december 2020 en augustus 2021, maar ging het uitwisselen van pornografisch materiaal door tot april 2022. Volgens een andere partij zou Edwards in volle coronacrisis ook de lockdownregels geschonden hebben door naar een graafschap buiten Londen te reizen, om daar af te spreken met een 23-jarige die hij ontmoette op een datingwebsite. Hij zou hem 600 pond betaald hebben om dat voor zichzelf te houden. (Lees verder onder de foto)
Loon terugvorderen
Woensdag pleitte Edwards schuldig voor drie aanklachten. Zijn advocaat wierp op dat zijn cliënt zelf geen afbeeldingen verzamelde of zelfs verzond, maar voor de wet maakt dat geen verschil. Openen, downloaden, opslaan of zelfs benaderen van dergelijke inhoud valt onder het ‘maken van beelden van kindermisbruik’. De BBC liet alvast weten geschokt te zijn door het ‘afschuwelijke gedrag’. Directeur-generaal Tim Davie liet ook verstaan dat de omroep bekijkt of ze stappen kunnen ondernemen om een deel van Edwards’ salaris terug te vorderen. (Lees verder onder de foto)
In de periode tussen zijn arrestatie en zijn ontslag kreeg hij immers nog een maandelijks loon. Een loon dat rond de 560.000 euro zou liggen, want Edwards was een van de grootverdieners. “Het wordt bijzonder moeilijk, bijna onmogelijk”, zei Davie. “Maar we bekijken alle opties.” Op 16 september krijgt Edwards zijn vonnis te horen.