© REUTERS

Sheikh Hasina is opgestapt als premier van Bangladesh en heeft het Zuid-Aziatische land verlaten voor een “veilige locatie”. Het land is al weken in de greep van massaprotesten.

Bron: BELGA

Vandaag om 11:32

Hasina zou maandag ontslag genomen hebben als premier van Bangladesh en zou volgens persagentschap AFP samen met haar zus haar ambtswoning in Dhaka verlaten hebben voor een veiligere locatie. “De premier wilde nog een toespraak opnemen, maar dat lukte niet”, klonk het.

Volgens BBC zouden momenteel duizenden demonstranten de ambtswoning van de premier in Dhaka bestormen.

Nu een machtswissel in de lucht hangt, heeft de zoon van de premier er bij het leger en de veiligheidsdiensten op aangedrongen om “de veiligheid van onze mensen en ons land te waarborgen en de grondwet te handhaven”. Dat schrijft Sajeeb Wazed vanuit de VS op Facebook. “De ordediensten mogen geen enkele ongekozen regering ook maar een minuut aan de macht laten,” klinkt het. (Lees verder onder de foto)

© AP

De 76-jarige premier kwam onder druk te staan om ontslag te nemen, nadat het al wekenlang onrustig is in het land. De protesten, gericht tegen de herinvoering van quota voor overheidsjobs, begonnen vorige maand vreedzaam, maar zijn de voorbije weken steeds vaker uitgemond in bloedige confrontaties tussen betogers die het ontslag eisten van de Bengaalse premier Sheikh Hasina en aanhangers van de regerende Awami Liga.

Op zondag vielen er al zeker 94 doden bij de protesten. Daardoor zou de totale dodentol van de protesten al tot zeker 300 opgelopen zijn, zo blijkt uit een telling van het Franse nieuwsagentschap AFP. Het nieuwsagentschap houdt een balans bij van de dodelijke slachtoffers sinds het geweld in Bangladesh is begonnen. Daarvoor kijkt AFP naar gegevens van de politie, functionarissen en dokters in ziekenhuizen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....