Sinwar (rechts) naast de man die hij opvolgt.© EPA-EFE

De Palestijnse radicale groepering Hamas heeft een week na de dood van Ismail Haniyeh een nieuwe politieke leider aangesteld. Het gaat om Yahya Sinwar, de militaire leider van de groepering in Gaza en het brein achter de aanslagen van 7 oktober.

Vandaag om 20:41

Sinwar werd geboren in de Gazastrook en zat ook jaren in een Israëlische gevangenis, tot hij in 2011 tijdens een gevangenenruil vrijgelaten werd en aan zijn steile klim binnen de organisatie begon. Hij is een hardliner binnen de groepering en wordt gezien als het vermoedelijke brein achter de dodelijke aanslagen van 7 oktober in Israël. Daarbij kwamen bijna 1.200 mensen om het leven. Het bloedbad leidde tot een grote escalatie van de spanningen tussen Hamas en Israël en tot de oorlog die nog altijd in alle hevigheid gaande is.

Sinds 2017 staat Sinwar al aan het hoofd van de militaire tak van Hamas in Gaza, waar hij vermoedelijk in de tunnels onder de strook verblijft, en nu gaat hij dus ook op politiek vlak de lijnen uitzetten binnen de organisatie. Hij volgt in die hoedanigheid Ismail Haniyeh op, die vorige week werd gedood bij een explosie tijdens de inauguratie van de nieuwe Iraanse president in Teheran. Zowel Iran als Hamas is ervan overtuigd dat Israël achter die aanslag zit.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....