De Europese gasprijs is donderdag gestegen tot het hoogste niveau van dit jaar. Analisten wijzen vooral naar de Oekraïense aanvallen op Russisch grondgebied als de belangrijkste oorzaak. De situatie in Rusland zorgt voor bezorgdheid op de gasmarkt en heeft geleid tot een stijging van de gasprijs. Deze ontwikkeling wordt door energiedeskundigen bestempeld als “het nieuwe normaal”.

De prijs voor een megawattuur aardgas op de TTF-index in Amsterdam bereikte donderdag een hoogtepunt van 40,475 euro, het hoogste niveau sinds december vorig jaar. Joannes Laveyne, energiespecialist van de UGent, legt uit dat er meerdere redenen zijn voor deze stijging, maar de situatie in Rusland is de meest acute factor.

Oekraïne voert al enkele dagen aanvallen uit op Soedzja, een belangrijk Russisch district waar de laatste gaspijpleiding naar Europa loopt. Dagelijks wordt er 42 miljoen kubieke meter aardgas via deze pijpleiding getransporteerd. Hoewel het gasverbruik momenteel laag is vanwege de zomerperiode en de Europese voorraden goed zijn aangevuld, kan de verstoring van de gasaanvoer door de aanvallen toch gevolgen hebben.

Laveyne benadrukt echter dat de markt soms irrationeel reageert en dat de prijsstijging mogelijk van korte duur zal zijn. Hij gelooft dat we deze stijging niet direct zullen voelen in onze energierekeningen. Sinds de Nordstream-pijpleidingen zijn verdwenen en de aanvoer van Russisch gas is verminderd, zijn we afhankelijk geworden van de wereldmarkt en de lng-tankers. Deze markt is volatieler en de prijzen zijn gestegen naar een nieuw normaal van 30 à 40 euro.

Kortom, de Europese gasprijs heeft een recordhoogte bereikt door de Oekraïense aanvallen op Russisch grondgebied. Hoewel de vooruitzichten voor de gasvoorziening gunstig zijn en de prijsstijging mogelijk van korte duur zal zijn, is de situatie op de gasmarkt momenteel gespannen. “Dit is het nieuwe normaal” volgens energiedeskundigen.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240808_96894585

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....