Op hoogtijdagen voor de Belgische atletieksport bereikte ons het droevige nieuws dat Frans Moorkens (91) uit Halle-Zoersel is overleden. Op Stille Zaterdag liep hij op zijn 91ste zijn laatste wedstrijd, de Kastelenloop van zijn eigen atletiekclub Apso in Zandhoven. Vandaag zal er tijdens een atletiekmeeting in Beveren een minuut stilte worden gehouden ter ere van deze bijzondere atleet.

Frans Moorkens was een natuurfenomeen en leek onverslijtbaar. Geboren in maart 1933 in Vosselaar, begon hij op zijn dertiende met voetballen bij Antonia in Sint-Antonius. Op negentienjarige leeftijd werd hij scheidsrechter bij de KBVB. Na 41 jaar wedstrijden te hebben gefloten, moest hij op zijn zestigste verplicht stoppen als arbiter. Hij sloot zich vervolgens in 1988 aan bij atletiekclub Apso in Zandhoven en liep op zijn 64ste zijn eerste marathon. Samen met zijn vrouw Maria, die vorig jaar overleed, reisde hij de wereld rond en combineerde hij sightseeing met het lopen van marathons.

Frans genoot van het leven en was nog steeds erg fit. In maart van dit jaar liep hij zijn allerlaatste loopwedstrijd, de Kastelenloop in Zandhoven. Hij nam afscheid van de competitiesport op zijn 91ste verjaardag. Hoewel hij wilde blijven bewegen en veel in zijn tuin werkte, vond hij het lastig dat hij geen concurrentie had in zijn leeftijdscategorie en dat anderen op hem moesten wachten. Hij werd uitgebreid gehuldigd en kreeg een grote biermand met trappist van Westmalle, wat hem duidelijk plezierde.

Het plotselinge overlijden van Frans Moorkens komt als een verrassing, gezien zijn goede gezondheid. Hij genoot nog van het voorjaar en de zomer en ging nog op reis. Frans was een boegbeeld van atletiekclub Apso en werd zeer gewaardeerd. Enkele weken geleden belde hij de voorzitter van de club om te vertellen dat hij ernstig ziek was en niet meer zou genezen. Hij kon echter terugkijken op een mooi en gevuld leven en had vrede met zijn situatie. De club zal tijdens een atletiekmeeting in Beveren een minuut stilte houden ter nagedachtenis aan Frans.

De uitvaart van Frans Moorkens vindt plaats op zaterdag 17 augustus om 10 uur in de kerk van Sint-Antonius. Zijn overlijden laat een grote leegte achter in de atletiekwereld.

Rust zacht, Frans Moorkens, een ware legende in de Belgische atletieksport.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240810_96177014

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....