Federaal formateur Bart De Wever (N-VA) heeft zijn langverwachte nota eindelijk aan de onderhandelingspartners bezorgd. Na een welverdiende vakantieweek, waarin ze hun batterijen hebben opgeladen, zijn de toponderhandelaars van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés weer aan de slag gegaan. In de voormiddag ontvangt N-VA de andere partijen met een herziene versie van de supernota, met focus op fiscaliteit, pensioenen, arbeidsmarkt en begrotingstabellen. De eerste versie werd afgekeurd vanwege de onevenwichtigheid. Terwijl de politici genoten van hun vrije tijd, heeft de studiedienst van N-VA hard gewerkt aan een verbeterde versie.

De Wever zal de onderhandelaars individueel ontmoeten voor bilaterale gesprekken, waarbij hij de nieuwe tekst zal toelichten en peilen naar hun standpunten. Opvallend is dat er weinig commentaar is gegeven op de nieuwe nota, wat positief is voor De Wever. Woensdag zullen de onderhandelaars samenkomen voor een werklunch om de draad weer op te pikken en verder te gaan met de besprekingen.

De formateursopdracht van De Wever loopt tot 19 augustus, wanneer hij verslag moet uitbrengen bij de koning. Hoewel het een formaliteit lijkt te zijn, is het nog steeds belangrijk om de gestelde deadline van 20 september voor het vormen van een nieuwe regering te halen. De spanning stijgt terwijl de onderhandelingen in volle gang zijn. Zal De Wever erin slagen om alle partijen op één lijn te krijgen en een stabiele regering te vormen? De komende weken zullen het uitwijzen.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240812_96409871

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....