De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft na een langdurige juridische strijd de laatste slag verloren in een grote zaak die de staatskas maar liefst 160 miljoen euro heeft gekost. Het Finse staatsenergiebedrijf Fortum, waar de zaak om draaide, heeft inmiddels het land verlaten. Dit nieuws werd gemeld door De Tijd.

De zaak begon in 2022, toen de BBI in eerste aanleg al ongelijk kreeg van de Antwerpse rechter. Hoewel de fiscus besloot om niet in beroep te gaan voor de belastingaanslagen van 2010 tot en met 2013, werd er wel beroep aangetekend voor het aanslagjaar 2009.

Na verschillende behandelingen bij verschillende rechtbanken, waaronder het Hof van Cassatie en het hof van beroep in Gent, kwam de zaak uiteindelijk weer bij Cassatie terecht. De fiscus betoogde dat er oneigenlijk gebruik was gemaakt van de notionele intrestaftrek, een belastingvoordeel dat inmiddels is afgeschaft. Maar opnieuw kreeg de BBI geen gelijk: op 20 juni verklaarde het Hof haar argumentatie onontvankelijk.

Dit was de laatste poging om te voorkomen dat de staatskas nog eens tientallen miljoenen euro’s zou moeten betalen aan belastingen en moratoriumintresten voor de jaren dat de zaak al liep. Nu Cassatie de zaak heeft verworpen, bedraagt de totale rekening voor de Belgische staatskas meer dan 160 miljoen euro. Dit bevestigt Philippe Renier, de advocaat van Fortum, aan De Tijd.

Het verlies van de BBI in deze zaak is een harde klap voor de staatskas en laat zien dat het belangrijk is om belastingzaken goed te onderbouwen. Het vertrek van Fortum uit ons land maakt het des te pijnlijker, aangezien dit ook gevolgen kan hebben voor de werkgelegenheid en de economie. Het is een waarschuwing dat bedrijven niet zomaar kunnen vertrekken zonder de financiële consequenties te dragen.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240815_96027192

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....