In een schokkende wending van gerechtigheid heeft een stad in Oklahoma besloten om Glynn Simmons meer dan 7 miljoen dollar schadevergoeding te betalen. Na bijna vijftig jaar onschuldig vast te hebben gezeten voor de moord op een drankenhandelaar, kan Simmons eindelijk een nieuw hoofdstuk in zijn leven beginnen.

Het verhaal begon in 1974, toen Simmons op 22-jarige leeftijd werd veroordeeld voor de moord op winkelbediende Carolyn Sue Rogers tijdens een overval. Een getuige identificeerde hem in een line-up, wat leidde tot zijn veroordeling. Een jaar later kreeg hij te horen dat hij de doodstraf zou krijgen, maar dit werd later omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

Gedurende al die jaren heeft Simmons altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Vorig jaar werd de zaak opnieuw onderzocht en kwamen er schokkende feiten aan het licht. Verschillende politierapporten uit 1974 waren niet beschikbaar voor de verdediging en er was onvoldoende bewijs geleverd. Het bleek zelfs dat de getuige mogelijk ook andere verdachten had aangeduid.

Na 48 jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, werd Simmons eindelijk onschuldig verklaard. Hij is daarmee de persoon die het langst onschuldig heeft vastgezeten in de Amerikaanse geschiedenis. Om de jaren van onrecht en verloren tijd te compenseren, eist Simmons nu een schadevergoeding van 7,15 miljoen dollar.

Maandag stemde het stadsbestuur in met de schadevergoeding. Simmons’ advocaat, Elizabeth Wang, benadrukte dat hoewel hij de verloren tijd nooit terug zal krijgen, deze schikking hem in staat zal stellen om verder te gaan met zijn leven. Er zal echter nog steeds een rechtszaak volgen over de beschuldigingen van Simmons, waarin hij hoopt dat de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen.

Dit schokkende verhaal van onrecht en uiteindelijke gerechtigheid laat zien hoe belangrijk het is om altijd kritisch te blijven kijken naar het rechtssysteem. Glynn Simmons heeft bijna een halve eeuw van zijn leven verloren, maar hopelijk kan hij nu beginnen met het herstellen van de schade die hem is aangedaan.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240816_95176200

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....