Arbeiders die bezig waren met het slopen van een zuil in de National Gallery in Londen deden een opmerkelijke ontdekking. In de zuil vonden ze namelijk een brief van een van de financiers, waarin hij hen bedankte voor het afbreken van de “overbodige zuil”. Het bleek te gaan om John Sainsbury, een van de financiers van het gebouw. Hij had de brief bij de bouw in 1990 in de pilaar verstopt.

In de brief uitte Sainsbury zijn blijdschap over het feit dat de zuil werd afgebroken. Hij bekritiseerde de Amerikaanse architect Robert Venturi, die de zuil in het ontwerp had verwerkt zonder enig structureel doel. De brief was gericht aan “degenen die deze brief vinden” en benadrukte dat Sainsbury blij was dat de “onnodige zuilen” werden verwijderd.

De ontdekking van de brief werd gedaan tijdens de renovatie van de Sainsbury-vleugel van de National Gallery. John Sainsbury overleed in 2022 op 94-jarige leeftijd, maar zijn weduwe, Anya Linden, was aanwezig toen de brief werd gevonden. Ze gaf aan blij te zijn dat de brief na al die jaren werd herontdekt en geloofde dat haar man opgelucht en blij zou zijn met de nieuwe plannen van de galerie.

Deze bijzondere vondst laat zien dat zelfs in de architectuurwereld verrassingen verborgen kunnen zijn. Het is een herinnering dat soms zelfs de kleinste details een verhaal kunnen vertellen.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240828_95806318

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....