Het bestuurscollege van de Universiteit Antwerpen heeft tegen het negatieve advies van de Ethische Commissie Mensenrechten in besloten om een lopend onderzoeksproject met de Israëlische Hebrew University of Jerusalem voort te zetten. Ondanks de kritiek op het beleid van de regering-Netanyahu, verdedigt uittredend rector Herman Van Goethem de beslissing. De samenwerking tussen Belgische en Israëlische universiteiten staat al langer onder druk vanwege het conflict in Gaza. Terwijl de Universiteit Gent ervoor koos om alle banden met Israëlische onderzoeksinstellingen te verbreken, koos de Universiteit Antwerpen voor een meer terughoudende aanpak. Er zou een mensenrechtentoets worden toegepast op lopende projecten, maar niet alle samenwerkingen zouden meteen worden stopgezet.

Een van de projecten waarover de Ethische Commissie negatief adviseerde, was de samenwerking met de Hebrew University of Jerusalem. De commissie was van mening dat deze universiteit bijdraagt aan opleidingsprogramma’s van het Israëlische leger. Rector Van Goethem vond dit echter geen voldoende reden om de samenwerking stop te zetten en vroeg om een heroverweging van het advies. Het Bestuurscollege heeft uiteindelijk besloten om de samenwerking voort te zetten na een diepgaande risicoanalyse en overleg met het bestuur van de Hebrew University. Volgens Van Goethem zijn er geen indicaties voor betrokkenheid bij ernstige schendingen van mensenrechten. Hij benadrukt ook dat de universiteit kritisch staat tegenover de regering-Netanyahu.

Hoewel Van Goethem binnenkort wordt opgevolgd door rector-elect Herwig Leirs, zal dit naar verwachting geen invloed hebben op de beslissing. Leirs steunt het besluit van het Bestuurscollege en benadrukt dat de beslissing is genomen na grondige discussie en zorgvuldig onderzoek. Hij erkent echter dat de universiteit niet in staat is om de activiteiten van een buitenlandse universiteit diepgaand te onderzoeken en dat verdere vragen op een hoger niveau beantwoord moeten worden, zoals op Europees niveau.

Met deze beslissing blijft de Universiteit Antwerpen betrokken bij het onderzoeksproject met de Hebrew University of Jerusalem, ondanks de kritiek en controverse rondom de samenwerking met Israëlische universiteiten.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240829_92523363

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....