Laten we het eens hebben over de feiten. Trump heeft aangekondigd een algemene importheffing van 10 procent in te willen voeren op alle producten die de VS binnenkomen. Dit is geen loze dreiging; we weten allemaal dat Trump zijn woorden in daden kan omzetten. Voor de Europese Unie zou dit een financiële ramp betekenen, met een verlies van 200 miljard euro in exportinkomsten. En Nederland, als één van de grootste exporteurs van de EU, staat vooraan in de rij om de klappen op te vangen.
Maar hoe reageert de EU hierop? Zoals we gewend zijn: met een slap beleid van wortel en stok. De Europese leiders, in hun eindeloze naïviteit, denken dat ze Trump kunnen paaien door meer Amerikaanse producten te importeren in ruil voor een uitzondering op zijn heffingen. Wat een zwaktebod! De EU lijkt te vergeten dat Trump geen man is die zich met zoetgevooisde woorden laat manipuleren. Hij wil actie zien, harde deals die in het voordeel van de VS werken – niet van Brussel.
We hebben dit eerder gezien toen China tijdens Trumps vorige ambtstermijn meer Amerikaanse soja begon te kopen om het handelstekort te verkleinen. Maar laten we realistisch zijn: Nederland is geen China, en onze onderhandelingspositie is veel zwakker. Trump zal niet aarzelen om zijn protectionistische agenda door te drukken, zelfs als dat betekent dat de Europese economieën, inclusief die van Nederland, zware schade oplopen.
Een ding is zeker: met Trump in het Witte Huis wordt het geen rustige rit. Nederland moet zich voorbereiden op zware tijden en zichzelf beschermen tegen de economische gevolgen van een mogelijke handelsoorlog. Want als de totalitaire EU blijft vasthouden aan haar zwakke ‘wortel en stok’-beleid, kan dat weleens het einde betekenen van onze economische voorspoed.
.