In een baanbrekende rechtszaak heeft TikTok een grote nederlaag geleden die mogelijk gevolgen zal hebben voor andere socialemediabedrijven in de Verenigde Staten. Een vrouw heeft met succes de video-app aansprakelijk gesteld voor de dood van haar dochter, die op 10-jarige leeftijd overleed tijdens de beruchte “blackout-challenge” op TikTok. Dit vonnis kan een precedent scheppen voor toekomstige claims tegen socialemediaplatforms.

De moeder van het meisje beweert dat TikTok verantwoordelijk is voor het overlijden van haar dochter, omdat het platform via algoritmes aanbevelingen deed voor filmpjes over de gevaarlijke uitdaging. In deze uitdaging geven mensen tips over hoe ze zichzelf met alledaagse voorwerpen kunnen laten stikken tot het punt dat ze flauwvallen, wat een adrenalinekick zou geven. Helaas heeft dit tragische incident geleid tot de dood van meerdere kinderen.

TikTok heeft zich verdedigd door te verwijzen naar een federale mediawet uit 1996, die onlineplatforms beschermt tegen aansprakelijkheid voor inhoud geplaatst door derden. In eerste instantie werd het verweer van TikTok geaccepteerd door een rechtbank, maar in hoger beroep oordeelden rechters dat het bedrijf wel degelijk verantwoordelijkheid draagt. Ze stellen dat TikTok bewust en doelgericht de verstikkingsfilmpjes heeft verspreid, en dat het bedrijf wist dat jonge gebruikers zoals het overleden meisje deze filmpjes zouden bekijken.

Dit vonnis heeft verstrekkende gevolgen, niet alleen voor TikTok, maar ook voor andere socialemediabedrijven. Het legt de verantwoordelijkheid bij deze platforms om de veiligheid van hun gebruikers te waarborgen en actief te voorkomen dat gevaarlijke inhoud wordt verspreid. Het is een belangrijke stap in de strijd tegen online uitdagingen die levens in gevaar brengen.

Het is hoog tijd dat deze platforms hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat de veiligheid van hun gebruikers voorop staat. Het is onacceptabel dat jonge mensen het slachtoffer worden van gevaarlijke trends op sociale media. Hopelijk zal deze rechtszaak dienen als een waarschuwing voor andere socialemediabedrijven en hen aansporen om actie te ondernemen om dergelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240829_92600523

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....