De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft een harde klap uitgedeeld aan ISVAG door de omgevingsvergunning voor de afvalverbrandingsoven in Wilrijk te vernietigen. Na een lang juridisch gevecht hebben verschillende omwonenden, Natuurpunt, de Bond Beter Leefmilieu en de gemeente Aartselaar hun slag thuisgehaald. De Raad oordeelde dat de Vlaamse regering onvoldoende rekening heeft gehouden met de milieu- en gezondheidseffecten van de stikstof- en PFAS-uitstoot.

ISVAG, dat het afval van meer dan een miljoen mensen verwerkt, betreurt de beslissing van de Raad. Het vernietigen van de vergunning doorkruist de convenant die deze zomer nog werd afgesloten met verschillende betrokken partijen. ISVAG zal het arrest grondig bestuderen en de impact ervan inschatten. Voorlopig blijft het onduidelijk of er al een alternatief plan klaarligt voor het geval dat de vergunning zou worden vernietigd.

De Bond Beter Leefmilieu ziet in de vernietiging van de vergunning een kans om het Vlaamse afvalbeleid te herzien. Ze roepen alle afvalintercommunales op om na te denken over de toekomst van afvalverwerking en te streven naar minimale impact op gezondheid, leefmilieu en klimaat. Samenwerking tussen alle betrokken partijen is daarbij essentieel. BBL pleit ook voor meer focus op afvalpreventie en het vestigen van verwerkingslocaties in industriezones in plaats van in de buurt van bewoning of natuurgebieden.

Nu is het aan de Vlaamse regering om opnieuw te beslissen over de vergunningsaanvraag, rekening houdend met de uitspraak van de Raad. De tijd dringt, want de regering heeft slechts drie maanden de tijd om een beslissing te nemen. Ondertussen krijgt ISVAG nog twee weken de tijd om het huishoudelijk afval naar een andere locatie af te voeren voordat de activiteiten moeten worden stopgezet. Het is een race tegen de klok voor ISVAG om een oplossing te vinden en de afvalverwerking voor de Vlamingen te blijven garanderen.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240829_94428285

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....