De administratieve rechtbank van Rijsel heeft donderdag het verzoek van Salah Abdeslam verworpen. Abdeslam, die veroordeeld is tot een levenslange celstraf voor de terreuraanslagen in Parijs, verzette zich tegen zijn eenzame opsluiting in de gevangenis van Vendin-le-Vieil. De rechter oordeelde dat Abdeslam geen enkel middel aandraagt dat serieuze twijfel doet ontstaan over de wettigheid van de beslissing. Hiermee wordt zijn verzoek afgewezen.

Abdeslam’s advocaat had in een kort geding betoogd dat het gevaar dat van hem uitgaat fout werd ingeschat en beriep zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat een onmenselijke behandeling verbiedt. Ook beweerde de advocaat dat zijn overbrenging vanuit België illegaal verliep. Echter, de rechter ging niet mee in deze argumenten en wees het verzoek af.

Salah Abdeslam is de enige overlevende van het terreurcommando dat op 13 november 2015 simultane aanslagen pleegde in Parijs, waarbij 131 doden vielen. Naast zijn veroordeling in Frankrijk, is hij ook in België veroordeeld voor de aanslagen in Zaventem en Brussel. Abdeslam werd in februari 2024 overgebracht vanuit België naar Frankrijk.

In eerste instantie zat Abdeslam vast in Réau, onder Parijs, maar in de lente werd hij overgeplaatst naar Vendin-le-Vieil, bij Rijsel. Tijdens het proces in Brussel klaagde Abdeslam herhaaldelijk over het feit dat hij ver van zijn vrienden en familie werd vastgehouden in Frankrijk.

Ondanks het verzoek van Abdeslam is zijn eenzame opsluiting in de gevangenis van Vendin-le-Vieil dus gehandhaafd gebleven.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240829_95175674

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....