Deel deze informatie met je kennissen op je sociale netwerk en help mee!

Onlangs heeft een federale rechtbank de lijst met aandeelhouders van X openbaar gemaakt, waarbij de naam van 8VC naar voren kwam. Twee zonen van Russische oligarchen werken voor 8VC, maar er is geen bewijs dat ze betrokken waren bij de overname van Twitter door Elon Musk of dat hun vaders iets te maken hebben met 8VC.

Binnen de kortste keren verschenen er berichten op sociale media waarin beweerd werd dat dit het bewijs was dat Musk Twitter had gekocht met de financiële hulp van twee Russische oligarchen. Dit nepbericht werd voornamelijk verspreid door Nederlandstalige accounts, zo ontdekte journalist Jacob Silverman. Het werd gretig gedeeld door ‘journalisten’ in onze contreien, de gebruikelijke verdachten.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

Het bericht werd onder andere viraal verspreid via oud-Europarlementariër Guy Verhofstadt. Hij schreef: “Ongelooflijk. Poetins handlangers hielpen Musk bij het bemachtigen van Twitter.”

Flink onthullend

Ook een post van journalist Yoeri Albrecht droeg bij aan het viraal gaan van het bericht: “Het was wellicht te verwachten, maar toch flink onthullend: Musk blijkt X gekocht te hebben met een groot aantal partners, waaronder een paar goede vrienden van Poetin.”

Johan Vermij, analist van de Oekraïense energiesector bij een internationale kredietbeoordelaar, zei stellig: “Voor het geval u zich afvraagt waarom Russische desinformatie gepromoot wordt op X: Russische oligarchen Petr Aven en Vadim Mosjkovitsj hebben de overname door Elmo gefinancierd.”

Verder deelden onderzoeksjournalist Huib Modderkolk van de Volkskrant, journalist Siem Eikelenboom van Follow the Money, journalist Lia van Bekhoven, freelance journalist Kasper Goossens, onderzoeksjournalist Evert de Vos van De Groene, Nieuwsuur-redacteur Ad van Oosten, journalist Robert van der Noordaa, redacteur van het Nederlands Dagblad Reina Wiskerke en journalist Laura Starink het bericht.

Journalist die weggaat bij NOS om nepnieuws deelt nepnieuws

Ironisch genoeg trapte ook journalist Rolf Schuttenhelm in dit nepnieuws: hij besloot onlangs weg te gaan bij de NOS omdat de staatsomroep volgens hem ‘een platform biedt aan Russische desinformatie’.

Ook viroloog Marion Koopmans en oud-Kamerleden Jacques Monasch en Arend Jan Boekestein droegen bij aan het viraal gaan van dit bericht.

Excuses

Goossens heeft zijn bericht hierover verwijderd, omdat het onjuist was. Hij heeft zijn excuses aangeboden. Wie volgt?

Al die journalisten die altijd nepnieuws elders zien, delen klakkeloos onwaarheden, simpelweg omdat kritisch denken wordt uitgeschakeld zodra het nieuws negatief is over iemand waar ze zelf ook negatief over denken.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
1
stem

Beoordeel dit artikel

Interessant

<div class="upper-block" readability="6


Source: https://www.ninefornews.nl/dit-zijn-de-nederlandse-journalisten-die-hielpen-om-nepnieuws-over-rusland-viraal-te-laten-gaan/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....