In een duizelingwekkende video die de wereld rondgaat op Telegram, zien we een Oekraïense drone in actie. Deze futuristische drone schiet een angstaanjagende vlammenstraal naar beneden, waardoor de bomen en velden in een oogwenk in lichterlaaie staan. Alsof dat nog niet genoeg is, laat de drone ook nog munitie vallen die enkele seconden later met een verwoestende explosie tot ontploffing komt. Het lijkt wel een scène rechtstreeks uit een Hollywood-blockbuster, compleet met CGI-effecten. Geen wonder dat de maker van de video het wapen “Drakaris” heeft genoemd, als een knipoog naar de legendarische draken uit de populaire tv-serie ‘Game of Thrones’.

Maar laten we niet vergeten dat dit wapen geen fictie is. Het heeft zelfs een naam: een thermiet wapen. Deze geavanceerde wapens worden vaak gebruikt door Oekraïne om verlaten Russische voertuigen te vernietigen. Ze creëren een nevel van vonken die elk brandbaar materiaal in de omgeving in brand zet. Na een droge zomer kunnen zelfs de kleinste vonken uitgroeien tot grote vuurzeeën, waardoor troepen gedwongen worden om zich te verplaatsen. Dit kan een groot probleem vormen voor de vijand, vooral omdat ze constant onder dronebewaking staan.

Het gebruik van thermiet wapens roept echter ook ethische en juridische vragen op. Volgens het Internationaal Humanitair Recht is het gebruik van brandwapens tegen personen verboden, tenzij er geen andere optie is om een vijand uit te schakelen. De Russen hebben echter op grote schaal gebruik gemaakt van deze wapens, ondanks de bezorgdheid over de gevolgen voor burgers.

Of dit wapen uiteindelijk doorslaggevend zal zijn voor de Oekraïeners blijft de vraag. Volgens experts kan het intensievere gebruik van deze drones een enorme impact hebben op het moreel van de Russische troepen. En dat is precies waar de zwakte van Rusland ligt. Dus wie weet, misschien is deze futuristische drone wel de sleutel tot de overwinning voor Oekraïne. De toekomst zal het uitwijzen.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240903_93178440

.


Door NieuwsBlad

Een gedachte over “Oekraïne zet ‘vlammenwerpende drone’ in tegen Russische verdediging.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....