Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!

Maandagavond waren alle ogen gericht op de eerste uitzending van Eva Jinek voor de AVROTROS op de NPO. Ze had onder meer een ‘verdiepend gesprek’ met ‘terrorisme-expert’ Beatrice de Graaf over de historische verkiezingswinst van AfD in Duitsland.

Het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van FVD, vindt het ‘een opvallend gebrekkige analyse’.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

In de vooraankondiging zei Jinek: “Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wint extreemrechts een verkiezing in Duitsland. Beatrice de Graaf ziet hoe TikTok daar een grote rol bij speelt.”

Jinek zei dat AfD goed is in het verpakken van hun zogezegd radicale boodschap op TikTok. Vervolgens werden er vier filmpjes getoond waarvan er drie überhaupt niet van de AfD afkomstig zijn.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Hitlersnorretje

In één van de filmpjes was een meisje met een septumpiercing te zien. De Graaf noemde dat een ‘piercing als een Hitlersnorretje’. “Dit klinkt misschien als een absurde uitspraak, maar bij de NPO gaat dit blijkbaar door voor een steekhoudende media-analyse,” aldus het Renaissance Instituut.

Het beeld wordt geschetst dat de AfD content deelt met verwijzingen naar het nazisme. Dit terwijl het gaat om een piercing op een account dat niet eens van AfD is.

Bizarre manier van beeldvorming

Daarnaast plaatste De Graaf de AfD op dezelfde voet als een beweging als terreurgroep Islamitische Staat. “IS reageert en stuurt mensen naar Duitsland, AfD reageert daar weer op.”

“Het is een bizarre manier van beeldvorming,” vindt het Renaissance Instituut. “Ze beschrijft de interactie alsof het gaat om rivaliserende bendes die elkaar doelbewust provoceren, terwijl ze het heeft over een gewone politieke partij die op een volledig begrijpelijke manier reageert op bruut terroristisch geweld.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
9
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen


Source: https://www.ninefornews.nl/vergelijking-afd-met-nazis-bij-eva-jinek-wekt-verontwaardiging-dit-is-een-bizarre-manier-van-beeldvorming/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....