Lotte Vermeir, voormalig netmanager van Eén en Canvas bij de publieke omroep, werd een klokkenluider binnen het bedrijf. Dit werd bevestigd door meerdere bronnen. In mei verkreeg ze het statuut van klokkenluider nadat ze gevoelige informatie over de chaos en crisis binnen de afdeling Content had gedeeld. Vermeir besloot deze informatie te delen met de adviseur integriteit binnen de VRT. Dit gesprek was uiterst vertrouwelijk. Het statuut van klokkenluider biedt bescherming tegen represailles voor werknemers die gevoelige informatie willen melden. Vermeir deelde gevoelige informatie en moest vrezen voor represailles. Ze werd officieel een klokkenluider en genoot discretie en bescherming.

Rob van Eijbergen, een bruggenbouwer, verscheen ook op het toneel. Hij kreeg de opdracht om een audit uit te voeren. Na de bekrachtiging van Vermeirs statuut als klokkenluider, bleek dat vooral de afdeling Content onderzocht zou worden. Opvallend genoeg is Eijbergen de auteur van een essay waarin hij pleit voor een betere bescherming van klokkenluiders. Het is echter onwaarschijnlijk dat hij wist van Vermeirs statuut.

In augustus kregen Jansegers en Vermeir de uitkomst van de audit te horen. De sfeer was gespannen en de brug tussen beiden was al lang opgeblazen. CEO Frederik Delaplace heeft hen beiden ontslagen, wat intern voor onrust zorgt. Tijdens een vergadering met de raad van bestuur werd Delaplace gevraagd of een van hen het statuut van klokkenluider had. Delaplace antwoordde dat dit niet het geval was. Het is echter onduidelijk of hij bewust de waarheid niet vertelde of dat hij oprecht niet wist dat Vermeir beschermd was tegen represailles.

Delaplace werd ook in het Vlaams Parlement gevraagd naar de klokkenluidersregeling. Hij antwoordde dat hij niet gemachtigd was om hierover te vragen. Hij werd wel op de hoogte gebracht van de regeling, maar de anonimiteit van de klokkenluider was gewaarborgd. Het is opvallend dat niemand Delaplace op de hoogte bracht van Vermeirs statuut toen hij besloot haar te ontslaan.

Het is nog onduidelijk of Vermeir juridische stappen zal ondernemen tegen haar ontslag. Volgens de wet mag een klokkenluider niet ontslagen worden vanwege de informatie die hij of zij heeft gemeld. Het is echter wel duidelijk dat Vermeir onder vuur is komen te liggen na haar melding.

De CEO van de VRT, Frederik Delaplace, ontkende formeel dat een van de ontslagen werknemers het statuut van klokkenluider had. Dit blijkt echter niet waar te zijn, aangezien Vermeir zelf met gevoelige informatie naar de adviseur integriteit stapte en een beschermd statuut verkreeg.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240904_96726974

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....