In de duistere avonduren van donderdag werd ons land getroffen door een angstaanjagende combinatie van felle neerslag en woeste windstoten. Als voorspeld, werden verschillende Waalse provincies en andere plaatsen geteisterd door deze onheilspellende krachten. Onder de slachtoffers van deze natuurramp bevond zich het pittoreske stadje Durbuy, waar de regen met bakken uit de lucht viel, als een onstuitbare waterval van chaos.

Terwijl de duisternis zich langzaam over het land verspreidde, begon het onheil al in de namiddag. Op verschillende plaatsen in Wallonië braken hevige onweersbuien los, met verwoestende gevolgen. Een boom stortte neer op de rijbaan nabij Bertogne, waardoor het verkeer tot stilstand kwam. Meerdere wegen werden overspoeld door het kolkende water, waardoor ze onbegaanbaar werden. Het leek alsof de natuur zelf in opstand kwam, met omgewaaide bomen als stille getuigen van haar woede, zoals in het betoverende La Roche-en-Ardenne.

De weerdeskundigen van Météo Express werden overspoeld met angstaanjagende video’s van getuigen. De meest huiveringwekkende beelden kwamen uit Durbuy, waar de onweersbuien in volle glorie te zien waren. De regen viel met zoveel kracht en de wind waaide zo hard, dat het een levensgevaarlijke situatie creëerde voor de moedige zielen die zich nog op de wegen durfden te begeven.

Maar het noodlot beperkte zich niet tot de Waalse regio. Ook in de omgeving van Tienen werd het land geteisterd door het onheil. Oplinter bij Tienen, Landen, Tielt-Winge en Glabbeek werden overspoeld met meldingen van ondergelopen straten en omgevallen bomen, takken en kabels die als angstaanjagende obstakels de wegen versperden. Zelfs de Halensebaan, een doorgaande weg ter hoogte van Wingebeek, moest worden afgesloten om de veiligheid te waarborgen. Op de Tiensesteenweg in Glabbeek werden dakpannen als speelgoed weggeblazen door de brute kracht van de wind. De brandweer moest ter plaatse komen om het dak te stabiliseren, een gevecht tegen de elementen dat ze met moed aangingen.

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) had voor deze duistere avond tot de vroege ochtenduren van vrijdag meerdere regen- en onweersbuien voorspeld, die als een onheilspellende storm van oost naar west over ons land zouden trekken. Deze buien zouden soms gepaard gaan met een overvloed aan neerslag, vooral in het zuidwestelijke deel van het land. Daar kon er in slechts één uur tijd wel 20 tot 30 liter regen per vierkante meter vallen. Alsof dat nog niet genoeg was, was er ook een dreiging van hagel. Gezien deze angstaanjagende voorspellingen, werd voor de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg code geel afgekondigd, als een waarschuwing voor de duistere krachten die zich aan de horizon verzamelden.

Terwijl de nacht voortduurde en de regen met onverminderde kracht bleef vallen, werd het duidelijk dat onze moed en veerkracht op de proef werden gesteld. Maar te midden van deze duisternis en chaos, bleven we standvastig en hielden we hoop. Want in de strijd tegen de onvoorspelbare krachten van de natuur, weten we dat we samen sterk staan.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240905_96935185

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....