Ministerie van Buitenlandse Zaken weigert brief WHO openbaar te maken en dit is de opmerkelijke reden:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw geweigerd om de brief openbaar te maken die naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou zijn gestuurd met een Nederlands voorbehoud op de wijzigingen van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR). BVNL, samen met advocaat Meike Terhorst, diende aan het begin van dit jaar een verzoek in om openbaarmaking van deze brief.

In de zomer van 2023 vroegen 30 Kamerleden het kabinet al om een voorbehoud te maken op de aangekondigde amendementen van de IHR. Deze wijzigingen zouden namelijk grote gevolgen kunnen hebben voor het gezondheidsbeleid op nationaal niveau en de WHO meer zeggenschap geven over de publieke gezondheid van individuele landen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het voorbehoud op 16 augustus vorig jaar verzonden naar de directeur-generaal van de WHO. Echter, niemand heeft deze ‘diplomatieke nota’ ooit gezien of weet wat erin staat. Het ministerie beweert dat het vrijgeven van de brief de internationale diplomatieke betrekkingen van Nederland met andere landen in gevaar zou kunnen brengen.

BVNL maakt zich echter meer zorgen over de toenemende invloed van ondemocratische organisaties zoals de WHO op het nationale beleid dan over de mogelijke gevolgen van openbaarheid voor de diplomatieke betrekkingen. Ze benadrukken dat het hier gaat om een brief die is aangevraagd door gekozen volksvertegenwoordigers, wat de democratie schendt als deze geheim wordt gehouden. De partij overweegt verdere juridische stappen om de brief alsnog vrij te krijgen.

Kortom, het ministerie van Buitenlandse Zaken weigert de brief aan de WHO openbaar te maken en BVNL blijft zich inzetten voor openbaarheid en democratie in deze kwestie.

One liner: Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigert de brief aan de WHO openbaar te maken, wat zorgen oproept over de invloed van ondemocratische organisaties op het nationale beleid.


Source: https://www.ninefornews.nl/ministerie-van-buitenlandse-zaken-weigert-brief-who-openbaar-te-maken-en-dit-is-de-opmerkelijke-reden/

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....